Mezei kakukkfű: illatos, gyógyító, finom

A kakukkfüvet már az ókorban is ismerték és hasznosították. Az egyiptomiak a múmiák balzsamozásához, a görögök ütközetek előtti rituálék során, a rómaiak parfümök készítéséhez használták. Hozzánk a balzsamfű, tömjénfű, vadcsombor, thimián néven is ismertté vált kakukkfű csak a XI. században jutott el, később elvadult, majd termesztett növényként hódít újra.

Az árvacsalánfélék családjának egyik nemzetsége a Thymus, amelybe száznál is több növényfaj tartozik. Mindegyikük gyógyító hatású. A vadkakukkfű fajok Európában általánosan ismertek, de eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származnak. Megtalálhatók Észak-Afrikában és Ázsiában is. A napsütötte, meleg helyeket kedveli, így az alföldektől a hegyekig, száraz domboldalakon, réteken, mezőkön, útszéleken, erdőszéleken találkozhatunk vele.

Könnyen termeszthető

A kakukkfű évelő növény, kúszó növényszára van, amely a föld közelében fás, míg fentebb levelekkel és virágokkal borított, rövid és vékony ágacskák nőnek ki belőle. Ahol túlságosan elszaporodik, ott mocsaras területekre emlékeztető szőnyegtakarót hoz létre.

Apró rózsaszín vagy lilás, hímnős virágainak illata rovarokat vonz magához az év meleg napjaiban. A kakukkfű általában május vége felé, majd egész nyáron virágokat bont. Könnyen termeszthető a kertben vagy virágcserépben. Még nem védett növény, ám előfordulása a természetben folyamatosan csökken.

Az illatos gyógyító

A kakukkfűben található illóolajok mennyisége a tengerszint feletti magasság emelkedésével csökken. A növény különböző fajtáiban más és más a gyógyászati szempontból értékes illóolajok összetétele és mennyisége, így különböző kakukkfüvek illata is eltérő lehet. Fontos hatóanyagai a flavonoidok (apigenin, luteolin), a cserzőanyagok, a szaponinok stb. A növény begyűjtésekor a virág lágyszárú részeit kell leszedni a virágzás kezdetén, napos időben, déli órákban. Csokrokba összekötve, felakasztva szárítható, max. 40 fokos környezetben. A szárított kakukkfüvet légmentes, jól zárható üvegekbe érdemes tenni, majd sötét, száraz helyen célszerű tárolni.

A kakukkfűben található illóolajok – elsősorban a timol – erős fertőtlenítő hatásúak, ezért a növényt (pl. az útifűvel társítva) már régóta a felső légúti gyulladások kezelésére használták. Főleg száraz köhögésben és asztmában segíti a hurut oldását, felköhögését. Enyhíti a simaizmok görcsét, ami nemcsak a köhögést, hanem emésztőrendszeri problémákat is segít megoldani, így gyomorgörcs, bélgörcs, puffadás és kólika, illetve menstruációs fájdalom esetén is jól használható.

Általános erősítő szer. Kakukkfüves fürdőkkel szép eredmény érhető el mozgászervi bántalmak enyhítésében. Fertőtlenítő tulajdonságát külsődleges alkalmazással, gyulladásos bőrbetegségekre, nehezen gyógyuló sebekre, horzsolásokra, kiütésekre, pattanásokra, bőrgomba ellen eredményesen használhatjuk.

Kakukkfű a kijózanítóban

A kakukkfű pozitívan hat a stressz által terhelt elmére, elősegíti a minőségi alvást és a lelki békét. Maria Treben, a neves és elismert gyógynövénygyógyász kakukkfűtea-fürdőket javasolt az ideges, feszült gyerekeknek, de felnőtteknek is. Ez utóbbival van összefüggésben a kakukkfű egy speciális felhasználási területe is – az alkoholizmus gyógyításában is kipróbálták jótékony hatásait.

A kakukkfüvet elsősorban tea formájában (általában keverékekben) használjuk, de sokan ismerik a kakukkfűszirupot, az olajat és tinktúrát is. Áldásos hatású gyógynövényként létjogosultsága van a gyógynövény alapú krémekben, arclemosókban, parfümökben egyaránt.

A kakukkfűvel találkozhatunk az ENERGY készítményeiben is. A VIRONAL koncentrátumban, a DROSERIN krémben, valamint a DROSERIN RENOVE kozmetikai arckrémben.

Kellemes illatának, ízének köszönhetően fűszerként is emberemlékezet óta használatos. A mediterrán konyha nélkülözhetetlen fűszere. Zöldfűszerként, de szárított formában is remekül illik húsételekhez, zöldségsalátákba, mártásokba, pácokba, lekvárokba. Végül, de nem utolsósorban, gyönyörű sziklakerti növényként csodálhatjuk szépségét és illatát.

Vladimír Vonásek

Szakmailag ellenőrizte, kiegészítette: Németh Imréné Éva
fitoterapeuta, természetgyógyász,
klubvezető, ENERGY Belvárosi Klub

További információ az Energy menüpontunkban és az Energy cég honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Nyári vírusra is Energy