A kakukkfű nem csak köhögés ellen segít

A kakukkfüvet nemcsak fűszerezésre használjuk, hanem egészségügyi problémáknál is segít. Különösen alkalmas a mélyről jövő köhögés enyhítésére, ezért található meg a legtöbb köhögéscsillapító szirupban. A köhögés mellett azonban más panaszokat is enyhít, például a gyomor-bélpanaszokat. Tudjunk meg többet a kakukkfű hatásairól, tárolásáról és alkalmazásáról.

Csakúgy, mint a bazsalikom, rozmaring és az oregánó, a kakukkfű is azokhoz a növényekhez tartozik, amelyeket szívesen használnak mediterrán konyhákban. Évszázadok óta ismert azonban, hogy a kakukkfű gyógyhatású. A növény illóolajainak fő összetevői a timol és a karvakrol, de tartalmaz tanninokat és flavonoidokat is.Kakukkfű

A kakukkfüvet mindenekelőtt mélyről jövő köhögés ellen használják, de segít akut hörghurutnál is. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, ezért pl. gátolja a pattanások továbbterjedését. Csökkenti a gyomor-bél panaszokat, a puffadást, valamint a szájüreg gyulladásait.

A kakukkfű állítólag bátorságot is ad, ezért kaptak a lovagok, mielőtt versenyre keltek, néhány ág kakukkfüvet a nemes hölgyektől. Talán Önnek is segít egy zacskónyi kakukkfű vizsgaszituációban…

A kakukkfűben lévő illóolaj segít oldani a légutakban lévő nyálkát, így a megfázás is gyorsabban gyógyul. Az akut bronchitisnél a ligetszépe-kivonat és a kakukkfű kombinációja különösen hatékonynak bizonyul. A ligetszépe ugyanis ugyanúgy nyálkaoldó, azonban más módon, mint a kakukkfű, így jól kiegészítik egymást.

Kakukkfű tea

A kakukkfű tea kész teakeverékként megvásárolható, de saját magunk is elkészíthetjük. Tegyünk egy teáskanálnyi kakukkfűlevelet egy csészébe, és öntsük le a 2,5 dl forró vízzel. Hagyjuk 5 percig állni, majd szűrjük le és édesítsük tetszés szerint kevés mézzel.

További alkalmazások

A köhögés és megfázás kezelése mellett vannak további területek, amelyekben a kakukkfűnek gyógyhatása van. (E hatás tudományosan nem mindig bizonyított.)

  • A kakukkfüves kenet segíti a vérkeringést.
  • A kakukkfű tea öblögetve segít a száj és a torok gyulladásainál.
  • A kakukkfű megállítja a puffadást és gyomorégést.
  • A kakukkfű nyugtatja az idegrendszert, ezért ajánlott szorongás, vagy alvási nehézségek esetén.
  • Egy csésze kakukkfű tea segít enyhíteni a másnaposság tüneteit.
  • Egy fél teáskanál kakukkfű por éhgyomorra segít a rossz lehelet ellen. Igyon meg rá egy pohár vizet.

Kakukkfű a terhesség alatt

A népi gyógyászatban kakukkfű a nő gyógynövényeként is ismert. Ez arra vezethető vissza, hogy állítólag görcsoldó hatása van menstruációs panaszok esetén. A terhesség alatt is gond nélkül használható a kakukkfű ételek ízesítésére, de nem szabad túlzásba vinni, mert nagy mennyiségben stimuláló hatást gyakorol a méhre.

Tárolás és felhasználás

A kakukkfű cserépben, vagy szárítva egész évben tartható. A szárított kakukkfüvet jól le kell zárni, és sötétben kell tárolni, hogy aromáját megőrizze.

A kakukkfű olaj használatánál a következőkre kell nagyon ügyelni:

  • Csak hígítva használja az olajat, különben irritálja a nyálkahártyát.
  • Kérdezze meg az orvost, vagy a gyógyszerészt, mielőtt kakukkfű olajat használ babáknál vagy kisgyerekeknél. Náluk az olaj légszomjat okozhat.
  • Asztmások csak különös elővigyázattal használhatják. Semmi esetre sem szabad vele inhalálni.

(Németből fordította: Koncz László)

Fontos! A kakukkfű mellékhatásairól, egyéb fontos információkról a Gyógynövénykeresőben részletes leírást talál, alkalmazása előtt javasolt ezt is figyelmesen elolvasni.