Kakukkfű köhögés ellen és más bajokra

A kakukkfű nemcsak a konyhában használható a különböző ételek ízesítésére, hanem segít megfázás esetén is, különösen alkalmas a mélyről jövő köhögés oldására. Ez az oka annak, hogy a kakukkfüvet különböző köhögéscsillapítókban is -gátlókban használják. Emellett azonban más panaszok kezelésére is hasznos, például gyomor-bélrendszeri problémák esetében.

A bazsalikomhoz, a rozmaringhoz és az oregánóhoz hasonlóan a kakukkfű egyike a mediterrán konyhában használt gyógynövényeknek. Évszázadok óta ismert azonban gyógyító hatása is. Illóolajainak fő összetevői a timol és a karvakrol, emellett tanninok és flavonoidok is gondoskodnak a gyógyító hatásról.

Mire használják?

A kakukkfű a gyógyászatban különböző területeken használatos:

  • Főleg makacs köhögés ellen jó, de segít az akut hörghurutnál is.
  • Antibakteriális és gyulladásgátló hatású, megakadályozza a pattanások terjedését, és enyhítő hatású a szájüreg gyulladásaiban.
  • Nyugtató hatást fejt ki a gyomor-bélrendszeri panaszoknál.

A kakukkfű állítólag nagyobb bátorságot is ad, éppen ezért a lovagok egy pár kakukkfűágat kaptak a páncéljukra a szívük hölgyétől csata előtt. Talán egy kis zacskó kakukkfű segít a vizsgahelyzetben is…

Köhögés elleni szirup

Köhögéskor a kakukkfűben lévő illóolajak segítenek fellazítani és oldani a leragadt nyálkát a légutakból. A köhögés enyhítésével a megfázás is gyorsabban és jobban gyógyul. A köhögés kezelésére különböző gyógyszerek állnak rendelkezésre, kaphatók többek között kapszulák, cukorkák, cseppek és gyümölcslevek kakukkfű-kivonattal, de a kakukkfű tea is hatékony a köhögés ellen.

Kakukkfű tea otthon

Kakukkfű teát készíthetünk otthon szárított kakukkfűből. Tegyen egy teáskanál kakukkfű levelet egy pohárba, és öntse le 250 ml forrásban lévő vízzel. Hagyja a teát öt percig állni, majd szűrje le és édesítse mézzel.

Más hasznos alkalmazások

A köhögés és a megfázás mellett vannak további területek, ahol a kakukkfűnek gyógyító hatása van – ezek a hatások azonban tudományosan nem mindig bizonyítottak:

  • A kakukkfüves kenőcsök elősegítik a vérkeringést.
  • A kakukkfű teával való gargarizálás segít a száj- és a torokgyulladásnál.
  • A kakukkfű megszünteti a puffadást és a gyomorégést.
  • A kakukkfű megnyugtatja az idegrendszert, ezért nyugtalanság vagy alvászavar esetén ajánlott.
  • Egy csésze kakukkfű tea segít enyhíteni a másnaposság tüneteit.
  • Fél teáskanál kakukkfű por üres gyomorra segít a szájszag ellen. Igyon utána egy pohár vizet.

Kakukkfű a terhességben

A népi gyógyászatban a kakukkfű női gyógynövényként is ismert. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy menstruációs görcsökben görcsoldó hatású.

Étel ízesítésére a terhesség alatt is biztonságosan használhatja a kakukkfüvet, de ne vigye túlzásba, mert a gyógynövény nagy mennyiségben stimulálhatja a méhet.

Helyes tárolás és felhasználás

A kakukkfű májustól októberig virágzik, és főleg Közép- és Dél-Európában fordul elő, de szárított növényként egész évben rendelkezésre áll. Frissen szedve hűtőszekrényben legfeljebb két napig tárolható. A szárított kakukkfüvet szorosan zárt, száraz és sötét helyen kell tárolni, hogy aromáját a lehető legnagyobb mértékben megőrizze.

A kakukkfű olaj használatakor ügyeljen a következőkre:

  • Csak hígított olajat használjon, különben irritálhatja a nyálkahártyát.
  • Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészhét, mielőtt kakukkfű olajat ad kisbabának vagy kisgyereknek. Az olaj náluk légszomjat okozhat.
  • Asztmás személyek csak nagy elővigyázattal használhatják.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a kakukkfűről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Mezei kakukkfű: illatos, gyógyító, finom