Sokféle bélbaktérium – jobb egészség

Bármit is eszünk, az hatással van a bélbaktériumainkra, ezek pedig az egészségünket is nagyban befolyásolják. Egy friss holland kutatás eredményei azt mutatják, hogy a joghurt, a kávé és a bor is segít abban, hogy a baktériumok változatosak legyenek. A tej és a magas kalóriatartalmú étkezések ugyanakkor csökkentik a bélbaktériumok sokféleségét.

A felmérés során több mint 1100 ember székletét vizsgálták, akik a LifeLines programban vettek részt, amely Észak-Hollandiában több mint 165 ezer ember egészségét követi figyelemmel. A minta alapján elemezték a bélben található baktériumok és egyéb mikroorganizmusok DNS-ét. A székletminta mellett a résztvevők étrendjéről, gyógyszerfogyasztási szokásairól és általános egészségi állapotáról is gyűjtöttek információt.

A kalóriadús ételek ártanakA Science című szaklapban publikált kutatás szándékosan az átlagos, egészséges pácienseket vizsgálta, míg a korábbi kutatások leginkább a bizonyos betegséggel küzdő résztvevőkre fókuszáltak. További előny a korábbi hasonló kutatásokhoz képest, hogy ez szélesebb tömeget vizsgált egyszerre, és bélrendszerünk DNS-ét részletesen is átvizsgálták.

A kutatók általában csak a DNS egy bizonyos aspektusát vizsgálják a baktériumok esetében, itt viszont minden bakteriális DNS elemzésre került – mondják a szakemberek. Kiderült, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak joghurtot és írót, változatosabb bélbaktériumokkal rendelkeznek. A kávé és a bor is segít abban, hogy a baktériumok változatosak legyenek. A tej és a magas kalóriatartalmú étkezés ugyanakkor csökkenti a bélbaktériumok diverzitását.

Összességében véve hatvan olyan tényezőt találtunk, amely befolyásolhatja a változatosságot. A változatos bélbaktérium-készlet azonban egyértelműen egészségesebb, ezért érdemes erre törekedni – fogalmazott a kutatást vezető Alexandra Zhernakova.

A szakember szerint a betegségeket több tényező is okozhatja. Ilyen pl. a genetikai ok, a korunk, amelyeken nem igazán tudunk változtatni. De ide tartozik a táplálkozás is, amely segít abban, hogy bélbaktériumaink változatosak legyenek, és így egészségesek maradjunk.