Mit egyen, ha porckopása van?

Az ízületek kopásának valószínűsége a kor előrehaladtával növekszik, de a porckopás nem csak az időseket érinti. Az örökletes hajlam mellett az egészségtelen életmód népbetegséggé tette a porckopást. Az étrend teljes megváltoztatása sem állítja helyre a megsemmisült porcszöveteket, a táplálkozás ennek ellenére fontos szerepet játszik az állapot javításában.

A túlsúly kockázati tényező

Aki túlsúlyos, annál megvan a porckopás kockázata. Az elhízás ugyanis megterheli az ízületeket, és a kopás meggyorsul. A porckopás tünetei még a nem teherhordó ízületeken is csökkennek súlycsökkentéskor.

A szakemberek szerint összefüggés van a zsírcsökkentés és a gyulladás csökkentését közvetítő anyagok között. A gyulladást elősegítő anyagok a leptin, adiponektin resistin.

Ajánlott élelmiszerek

Sajnos nincs diéta, amely teljesen megszünteti a porckopás tüneteit, de az étrend pozitívan befolyásolja a porckopás folyamatát, sőt megakadályozhatja annak továbbfejlődését.

A köles állítólag hozzájárul a porc regenerációjához. Ajánlott hidegen sajtolt olajokat használni, jó pl. az olívaolaj, dióolaj, szezámolaj, bogáncsolaj vagy repceolaj.

A savasodás ellen alkalmas a gyógytea, vagy teakeverékek édesköményből, édesgyökérből, köményből, ánizsból, vagy kukoricaszakállból. Gyulladáscsökkentő hatása van a zöld teának, amely így enyhíti a fájdalmakat. Ezt a hatást tovább erősíti citrom hozzáadása.

Fűszerek és gyógynövények porckopás ellen

Minden szenvedés ellen nő gyógynövény! Aki porckopásban szenved, annak elsősorban a fájdalommal kell megküzdenie, amelyet a gyulladás vált ki. A természet készenlétben tart sok növény, amelyek gyulladáscsökkentők. A salátát finomíthatja különböző gyógynövény-keverékekkel, mint a kurkuma, petrezselyem, kapor, édeskömény, ánizs, kömény, menta, turbolya, oregánó, rozmaring, kakukkfű, koriander, majoránna és gyömbér. A chili és a fahéj is a porckorong-beteg fűszerpolcára tartozik.

Szívesen iszik kakaót? Akkor adjon a tejhez (ami még jobb: vízhez) és kakaóporhoz mézet, kurkumát, chiliport, fekete borsot és fahéjat. Hasonlóképpen, lehetett varázsolni a reggeli joghurtból változatos gyógynövény-joghurtot. A makréla vagy szardínia az omega-3 zsírtartalmával csodálatosan ízesíthetők a fenti gyógynövényekkel és fűszerekkel.

Kerüljünk bizonyos táplálékokat

Aki hosszú távú javulást akar elérni, annak véglegesen meg kell változtatnia táplálkozását, mellőznie kell bizonyos élelmiszereket. Ide tartoznak az állati zsírok – különösen a sertéshús tabu, de a marhahúst is csak mértékkel szabad fogyasztani.

Ugyancsak mértékkel fogyaszthatók a kolbászfélék, az édességek és a cukor, a spárga, dió, eper, piros paprika és a paradicsom. A zsíros hal is kerülendő, ugyancsak a tejszín, margarin, vaj és tojás sárgája. A telített és hidrogénezett zsírok is tiltólistán vannak, mint a kávé, az alkohol (különösen a vörösbor) és a fekete tea. Még a citrusféléket sem szabad mértéken felül fogyasztani.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikkünket is:

Térdízületi kopás, porckopás