Térdízületi kopás, porckopás

A fájdalmas ízületi kopás vagy porckopás ellen senki nem védett: szinte minden 65 évesnél idősebb személynél megállapítható az ízületi kopás, a testünk összesen 143 ízületnél fordulhat elő. A leggyakoribb a térdízületi kopás. Rossz hír, hogy a fiatalabbakat is érintheti, különösen, ha az ízületeiket erősen igénybe veszik, mint például a versenyszerűen sportolók.

A leggyakoribb a térdízületi kopás

Szinte mindig fájdalmakkal kezdődik. Reggel, felkelés után merev a térd, később a fájdalom növekszik, például a lépcsőn felfelé menéskor. Idővel a panaszok egyre erősebbé válnak és a térd megduzzad – legkésőbb ekkor fel kell keresni az orvost.

Az ízületi kopás a reumás betegségek közé tartozik. A 18 és 79 év közötti személyek 20,3 százaléka szenved ebben, az esetek több mint fele térdízületi kopás. A nőket gyakrabban érinti, mint a férfiakat, és az előfordulási arány az életkorral növekszik.

A térdízület nagyszerű munkája

A térdízület az emberi test legnagyobb és legfontosabb ízülete. Meghajlítható és nyújtható, mint egy zsanér. Nagyszerű munkát végez, mert minden lépésnél hordozza az egész testsúlyt.

A térdcsukló a combcsontból, a térdcsontból és a sípcsontból áll. A szárkapocscsont oldalirányban kapcsolódik a sípcsonthoz, de nem a térdízülethez. Az ízületet egy kapszula zárja, ami belül nyálkahártyával bélelt. Ez termeli a szinoviális folyadékot, ami az ízület szerkezetének táplálására szolgál.

Mi történik kopáskor?

Kopás bármely ízületben előfordulhat, de a térdízületi kopás a leggyakoribb. A kopás a porc kopását jelenti: az ízület akkor kopik, amikor a súrlódás következtében a porc elveszíti a rugalmasságát, olykor berepedezik, töredezik. Ez fájdalmat, esetenként gyulladást okoz. Ennek gyakori oka a túlterhelés, például elhízás miatt, de örökletes tényezők is szerepet játszanak. Gyakran, bár az idősebb emberek érintettek, fiatalabbaknál is előfordul, különösen akkor, ha sok vagy egyoldalú sport erősen igénybe veszi az ízületeket.

Természetes, hogy a porcok az évek során elhasználódnak, és csökken a szinoviális folyadék. A következmény a rugalmasság elvesztése és kisebb terhelhetőség. Először a porc lesz érintett, azután a betegség előrehaladtával a csontos struktúrák is elhasználódnak.

Elsődleges és másodlagos kopás

Az élet folyamán a test egész struktúrája elszenvedi a természetes öregedési folyamatot. Ha azonban kopás túlzott jelei jelentkeznek, vagy ha idő előtti kopás következik be, az patológiás elváltozásnak minősül, ami általában kezelést igényel. Megkülönböztetjük a természetes kopást, amelyet a természetes öregedési folyamat okoz és a helytelen terhelés által okozott másodlagos kopást. Ezek a következők:

  • túlzott térdterhelés, például sporttól
  • túlzott terhelés túlsúlytól
  • nem megfelelően gyógyult csonttörés és -sérülés
  • anyagcsere-, például cukorbetegség
  • autoimmun betegségek, például a reuma

A röntgenfelvételek a kopás jeleit kimutatják, de maga a porc nem látható röntgensugárral. Az orvos csak ultrahanggal láthatja az érintett kopást. A legjobb, kíméletes alternatíva az MRI.

Kopás vagy gyulladás?

Az ízületi kopás nem tévesztendő össze az ízületi gyulladással. Az utóbbi az ízületek krónikus gyulladása, és nagyon ritka esetekben a belső szervek, a bőr vagy a szemek is érintettek lehetnek. A kéz- és ujjízületek különösen gyakran gyulladnak be. A fájdalom a betegség egyik fő jellemzője, amely általában éjjel vagy reggel jelentkezik. Jellemzője a 15 percnél hosszabb ideig tartó reggeli ízületi merevség. A terápiának a lehető legkorábban meg kell kezdődnie, és meg kell előznie a további károsodást.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Mit egyen, ha porckopása van?