Drunkorexia: a fiatalok nem esznek, hogy többet ihassanak

A 18 és 34 év közötti fiatalok 40 százaléka hagy ki étkezést vagy eszik kevesebbet csak azért, hogy később több alkoholt fogyaszthasson. Aggasztó statisztika továbbá, hogy 10 százalékuk azt hiszi, hogy a Curly Wurly nevű népszerű koktél egészségesebb, mint a banán, továbbá nincsenek tisztában azzal, hogy az avokádóban és a magokban hasznos zsírok találhatók.

A fiatalokra óriási nyomás nehezedik, hogy karcsúak maradjanak, ugyanakkor felszabadultan szórakozzanak és bulizzanak. Nem csoda, hogy a jelenség nyomán kialakult az ún. „drunkorexia” is, amelynek lényege, hogy az ember nem ételben, hanem italban viszi be a kalóriát.

Italban bevitt kalóriaA jelenség a fiatalok körében terjed, az 55 éven felüli megkérdezetteknek csak kevesebb, mint 10 százaléka számolt be arról, hogy nem eszik, hogy ihasson.

Elsőre azt hinnénk, hogy hasznos dolog, ha pontosan tudjuk, hány kalóriát iszunk meg, ugyanakkor ha mélyebbre ássunk ebben az információtengerben, sajnos veszélyes szenvedéllyé válhat a szokás, és máris függők vagyunk.

Az italozás érdekében kihagyott étkezés aztán akut alkoholmérgezéshez vezethet, gyakori a zavarodottság, a rosszullét, a hányás és az ájulás sem ritka – mondja a Drinkaware nevű brit jótékonysági szervezet vezetője, Elaine Hindal.

A szakember a hosszútávú egészségügyi kockázatokra is felhívja a figyelmet: a májzsugorra, a szívbetegségekre és bizonyos típusú rákos megbetegedésekre.