Bogarak – a táplálkozás jövője

A nyugati társadalmakban a túlnyomó többség a rovarok fogyasztását tabunak tekinti. Ugyanakkor történelmi és globális szempontból ez a gyakorlat egyáltalán nem szokatlan. Őseink ettek rovarokat, mielőtt a gyümölcsök és zöldségek étrendjük fő összetevőié váltak. Manapság is számos vidéken folytatják az entomofágiát, azaz bogarak elfogyasztásának hagyományát.

Hogyan töröljük a bogarak visszataszító hírnevét?

Az egyik legjobb ok a bogarak megevésével kapcsolatos érzéseink megváltoztatására az, hogy képesek a táplálékhiány enyhítésére. Az alultápláltság világszerte probléma, fejlett és fejlődő országokban egyaránt. Ugyanakkor a bogarak olcsó és hatékony, fehérjében gazdag élelemforrás jelentenek.

Fehérjeforrás...A Thaiföldön kedvelt óriás talajpoloska 10 dekás adagja mintegy 20 g fehérjét tartalmaz, nagyjából ugyanannyit, mint egy szokásos adag baromfi. Afrika déli felén gyakran fogyasztják a mopane hernyót, amelyből egy kis adag közel 13 mg vasat tartalmaz. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a vashiány okozta vérszegénység a leggyakoribb és legelterjedtebb tápanyaghiány miatti következmény. Egy étkezési szakértő véleménye szerint a mopane hernyó íze hasonlít a tengeri moszatéhoz: ropogós, sós és finom.

Vannak kipróbált és bevált kedvencek világszerte, amiket újból felfedeznek. Például az escamole (rovarkaviár), ami ehető hangyalárva és báb, ezeket Mexikóban az aztékok ideje óta fogyasztják. Ízüket jellemzően a vajéhoz és a mogyoróéhoz hasonlítják, serpenyőben sütve ropogós, mint a fenyőmag. Manapság tacóba keverik, szószokhoz adják, tortilla és guacamole mellé szolgálják fel.

És ez nem minden. Némely Michelin-csillagos étterem elkezdte a libamájhoz házi lisztkukac és tücsök hozzáadását, sült zöldséges ételekhez sáskát tesznek, sőt fő fogássá fejlesztenek rovarokat.

Környezeti hatás

Egy másik ok a rovarok fogyasztásának komolyan vételére az a növekvő aggodalom, amit a haszonállatok tartásának a környezetre gyakorolt negatív hatása okoz. Ide tartozik az állatok etetésére elhasznált élelem és ivóvíz mennyisége és az üvegház hatást növelő gázok kibocsátása. Az amerikai környezetvédelmi hivatal a klímaváltozást gyorsító gázok vezető kibocsátói között a második helyre sorolta a „mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és egyéb termőföld hasznosítás” csoportot, szorosan a „elektromosság és hőtermelés” csoport mögé.

Ezzel ellentétben a rovarok sokkal kevesebb helyet és vizet igényelnek, és hatékonyabban hasznosítják a tápanyagokat. Közel 10 kg takarmány kell 1 kg szarvasmarha előállításához és a tehénnek csak a fele ehető, mindeközben 10 kg takarmány 9 kg rovart képes előállítani és a bogár 95%-a elfogyasztható.

Minden bizonnyal nem kezdünk el azonnal kiadós lisztkukac grillezést a szabadtéri partin, de talán a rovarok utat találnak a tányérjainkra más, körmönfontabb módokon. Például hirtelen sült hangyák a szószba keverhetők, összetört tücskök használhatók ízesítésre.

(Angolból fordította: Korom Lajos)