Gyógyuljunk vízzel!

A vízkezelés évezredek óta ismert. már az ókori görögök is használták gyógyításra. A rómaiak – mint számos ránk maradt emlék is mutatja – közfürdőket látogattak, és ez mindennapi életük, kultúrájuk részét képezte. A fürdő a pihenés és társas élet helyszíne volt. Ma a víz gyógyító erejét használjuk ki a hidroterápiás (görög hydros = víz) alkalmazásokban.

Vízkúrák, Kneipp-kúrák

Víz, jég vagy gőz formájában, heveny vagy krónikus panaszok kezelésére, a testi funkciók stabilizálására, megelőzésre, rehabilitációra és regenerációra használjuk a vizet. A modern kor leghíresebb képviselője bizonyára Sebastian Kneipp (1821-1897) volt. Ő a névadója a vízkúrának és alapítója a Kneipp-gyógyászatnak. Tőle ismerjük a víztaposást, amikor a betegek gólyaléptekkel gázolnak egy medencében, a térdig érő hideg vízben. Egyébként ez a Kneipp-módszer használható otthon, a fürdőkádban is.

Serkent vagy nyugtatAz ugyancsak ismert módszer, hogy alacsony nyomású vízsugarat irányítanak a testre, vagy annak egy területére. Ez javítja a vérkeringést, és rendszeres alkalmazás erősíti a szervezet védekezési mechanizmusát. Ugyanezt a célt szolgálja a hideg-meleg vizes zuhanyozás és a bedörzsölés, amelynél az adott testrészt nedves törölközővel dolgozzuk meg.

Pakolások, borogatások

A pakolás egyszerű házi eszköz, amely gyakran pótolhatja a gyógyszert. Hőt von el (vádli vizes borogatása láz csillapítására), hőátadást valósít meg (pl. nedves-meleg borogatás hasi görcsök esetén, nyak- és mellborogatás légúti megbetegedéseknél), hűt (például hideg pakolás rándulásoknál), vagy stimulál, és ezáltal fokozza a vérkeringést.

Gőzfürdők

Szauna formájában a gőzterápia sokoldalúan használható. Az ellenőrzött izzadás rendszeres használata a szervezet ellenálló képességét szolgálja megfázás ellen, lazítja az izmokat, csökkenti a vérnyomást, serkenti a vérkeringést és a légzést. Fontos szerepet játszik továbbá a mentális jólétben, hiszen a szaunában remekül ki lehet kapcsolódni. A szaunának mellesleg kozmetikai előnye is van, a forró gőz megtisztítja a testet, és a hatékony értréning lévén, gondoskodik a bőr vérkeringéséről is. Jól ismert az arc gőzfürdője törülköző alatt, amit nátha ellen, vagy az arcbőr ápolására használnak.

Fürdők

A fürdőket használhatjuk egészségügyi céllal, attól függően, hogy milyen hatást akarunk érni. Lehet hideg, meleg, váltakozó hőmérsékletű, vagy emelkedő hőmérsékletű.

  • A lábfürdő lefekvés előtt alkalmas álmatlanság ellen, vagy reggel a vérkeringés serkentésére. Emellett hozzáadhatók ápoló, serkentő vagy nyugtató hatású szerek is.
  • Gőzfürdő a melléküregek duzzanatai ellen: öntsünk forró vizet egy tálba, adjunk hozzá 5 csepp eukaliptusz olajat és 2 csepp borsmenta olajat. Fejünkre törölközőt borítva naponta kétszer inhaláljunk.
  • Hideg karfürdő a vérkeringés stimulálására: A víz hőmérséklete 12-18 fok legyen. A karokat addig merítsük a vízbe, amíg azt érezhetően hidegnek találják (kb. 1 perc). Utána a karokat nem szárítjuk meg, csak megszabadítjuk a felesleges víztől. Különösen jó hatású a fürdő, ha utána melegen felöltözünk és mozgunk.

(Németből fordította: Koncz László)