Uborka: szépít, karcsúsít, gyógyít

Az uborka nyáron frissítő, ősszel kitűnő folyadékforrás, mert magas víztartalmával bőségesen ellátja a testünket. A víztartalom mellett kevés benne a kalória, az egészséges karcsúsító így nagyobb mennyiségben, diéta alatt is bűntudat nélkül, nyugodtan fogyasztható. A benne lévő vitaminok és ásványi anyagok miatt minden szelet uborka jót tesz szervezetünknek.

Egészséges szomjoltó

Uborka rendkívül egészséges, 100 g nyers uborka mintegy 12 kalóriájú. Az alacsony kalória elsősorban a magas víztartalomra vezethető vissza, ami mintegy 95 százalék. Aki hajlamos túl keveset inni, annak különösen jót tehet egy darab uborka elfogyasztása.

Ne hámozzuk megA magas víztartalom mellett 3,5 százalék szénhidrátot és nagyon kis mennyiségű fehérjét és zsírt tartalmaz. Különösen a B-vitamincsoport tagjai találhatók meg benne, de tartalmaz C- és E-vitamint is. Gazdag kalciumban, cinkben, vasban, magnéziumban, káliumban és foszforban. Az értékes vitaminok és ásványi anyagok miatt az uborkát héjastól kell fogyasztani, mert a vitaminok elsősorban a héjában találhatók.

Az uborka különleges hatásai

Összetevői között megtalálhatók a peptidázok, fehérjehasító enzimek. Ezek segítségével a fehérjetartalmú ételek, például a hús könnyebben emészthetők. Az enzimek biztosítják továbbá, hogy a baktériumok elpusztuljanak a bélben, így segítik a belek tisztítását.

Az uborka bázikus hatású élelmiszer, csökkenti savakat a szervezetben, ezzel segít fenntartani a test sav-bázis egyensúlyát. Az egészséges sav-bázis egyensúly gondoskodik például arról, hogy védettek legyünk a reumától és a köszvénytől.

Az uborka még láb- vagy lábfejdagadás esetén is segít, mivel vízhajtó funkciója van. Fogyasztása tehát cukorbetegségben is ajánlott, mivel összetevői csökkenthetik a vércukorszintet.

Egészséges, egyszerű saláta

A legegyszerűbb, legismertebb recept az uborkasalátáé. Vágjuk az uborkát vékony szeletekre és tegyük egy tálba. Készítsünk salátaöntetet sima joghurtból, ecetből, olajból és ízesítsük sóval, borssal, egy kevés cukorral. Egy köteg kaprot vágjunk apróra, és adjuk a keverékhez, végül a szeletelt uborkát keverjük el az öntettel.

Frissíti a bőrt

Az uborka remekül használható wellness kezelésre is. A klasszikus az uborka maszk, ami nemcsak lazító hatása miatt népszerű, hanem azért is, mert otthon is könnyen elkészíthető. Akinek nincs sok ideje, de szeretné, hogy jól nézzen ki, egyszerűen helyezzen apróra vágott uborkaszeleteket az arcára és a szem környékére. Mivel az uborkaszeleteknek hűtő hatásuk is van, a maszk fájdalomcsillapító lehet leégés esetén.

Ha szeretne magának profi uborka maszkot varázsolni, pürésítsen egy fél uborkát, és keverje össze a keletkező uborkalét három evőkanál natúr joghurttal vagy túróval. Vigye fel a maszkot az arcra, és hagyja rajta 20 percig, majd mossak le langyos vízzel.

Ez a maszk minden bőrtípusra alkalmas, nedvességgel látja el a bőrt, így az fiatalabb és feszesebb lesz. A pattanások és mitesszerek elleni küzdelemben is hatékony eszköz.

(Németből fordította: Koncz László)