Szívvédő kenderolaj és kamelina olaj

Nem a géneken, az életmódon múlik. Az ok, amiért az eszkimók és a japánok lényegesen kisebb valószínűséggel szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben, mint az európaiak, az étrendjükön múlik. A halban gazdag étrend révén sokkal több omega-3 zsírsavat vesznek magukhoz, így védik a szívüket. Hal helyett nekünk itt van a kenderolaj és a kamelina olaj.

Nem kell azonban naponta halat beállítani a menünkbe, teljesen elegendő két majdnem elfelejtett olajat tenni a fűszertartóba: a kenderolaj és a kamelina olaj ugyanis rengeteg értékes zsírsavat szállít.

Kamelina magjaMind a kenderolajban, mind a kamelina olajban magas a telítetlen és többszörösen telített zsírsavak aránya. Szemben más növényi olajokkal, kitűnnek különösen előnyös arányú az omega-3 és omega-6 zsírsavaikkal. Ez pozitív hatással van a vér lipid szintjére, a vérkeringésre és a szívre. Mindkét olaj véd a trombózistól és a hirtelen szívhaláltól, és segít a magas vérnyomás és a krónikus gyulladások ellen.

A kenderolajnak – ellentétben a hasisolajjal – nincs kábító hatása. Míg a hasisolajat a kender gyantájából vonják ki, a kenderolajat a magokból gyártják, amelyek nem tartalmaznak érdemleges mennyiségben THC-t.

Kenderolaj és kamelina olaj a konyhában

A főzéshez használt olajok íze semleges. Egészen másként viselkedik a kenderolaj és kamelina olaj, amelyeket hidegen sajtolnak, és így nagyon egyedi, jellegzetes ízük van. A kamelina olaj a rét illatára emlékeztető szagú és enyhén csípős ízű. A kenderolaj íze ezzel szemben fűszeres, majdnem mogyorós.

Természetes íze révén mindkét olaj érdekesen gazdagítja a saláták, nyers zöldségek, burgonyaételek, mártások ízét, de jó kenyérkenéshez és pestóhoz is. Sem a kamelina olajat, sem a kenderolajat nem szabad 165 fok fölé hevíteni, mivel a túlzott hő hatására szétesnek a zsírsavak, és megváltozik az olaj íze. Sütéshez ezért ezek az olajok nem alkalmasak.

A kamelina olajból ízletes öntetet készíthetünk, amely illik a színes salátákhoz. Ehhez egy kis chilit és egy gerezd fokhagymát vágjunk apróra. Tegyük egy tálba tíz evőkanál kamelina olajjal és öt evőkanál balzsamecettel, és keverjük össze. Egy evőkanál csípős mustárt és egy teáskanálnyi mézet adjunk hozzá. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és jól keverjük el. A salátának szánt zöldségeket mossunk meg, aprítsuk fel, és tegyük salátástálba. Egy serpenyőben olaj nélkül pirítsunk meg egy marék fenyőmagot. A magokat a salátaöntettel együtt öntsük a salátára és jól keverjük el.

Bőrápoláshoz is jók

Ezek az olajok nemcsak belülről ápolnak, hanem felhasználhatók kozmetikumokban is. Nagy mennyiségben tartalmaznak α-linolénsavat, ezért mindkét olaj táplálja a hajat és a bőrt, így népszerű összetevők krémekben, és testápolókban, szappanokban. Különösen alkalmasak érzékeny, durva, száraz bőrűeknek.

(Németből fordította: Koncz László)