A főzőműsorokban is moshatnának kezet!

Egymást érik a népszerű televíziós főzőműsorok, amelyek ugyan kitűnő segítséget nyújthatnak az otthoni főzéshez, de gyakran nem felelnek meg az élelmiszer-biztonsági szempontoknak, a higiéniának. A helytelen gyakorlatok azután futótűzként terjedhetnek a nézők körében, éppen ezért fontos volna, ha tájékoztatnák a nézőket az élelmiszerek helyes kezeléséről.

A University of Massachusetts munkatársai azt vizsgálták, hogy a főzőműsorokban ábrázolt élelmiszer-biztonsági lépések pozitív vagy épp negatív példaként szolgálnak-e a műsorok nézői számára.

Nem kellene beleenni

A Journal of Nutrition Education and Behavior című szaklapban publikált anyag szerint ez már csak azért is fontos, mert az Egyesült Államokban évente 3 ezer, ételmérgezéssel összefüggésbe hozható haláleset következik be. Ezek az esetek a helytelen áruházi ételkezeléssel éppúgy összefügghetnek, mint az otthoni nem megfelelő higiéniával, éppen ezért érdemes odafigyelni a tévés főzőműsorok által bemutatott ételkezelési gyakorlatokra is.

A felmérésből kiderült, hogy az elmúlt években egyre kevesebb ember mos kezet étkezés előtt, egyre kevesebben főznek az előírt hőmérsékleten, és kevesebben választják külön a húst és a szárnyast a készételektől. Csak a megkérdezett fogyasztók 33 százaléka bízik a kormány által kínált élelmiszer-biztonsági információkban, míg az emberek fele bízik a média ajánlásában (ezért is különösen fontos a főzőműsorok által mutatott gyakorlat).

A megkérdezettek túlnyomó többsége (73 százalék) a médiából nyer élelmiszer-biztonsági ismereteket, és 50 százalékuk főzőműsorokat is rendszeresen néz, 22 százalékuk egyenesen azt állította, hogy ez az egyetlen ételkészítési forrásanyaga. 57 százalékuk a tévében látottak alapján szerez be élelmiszer-alapanyagokat.

Ezután egy szakértőkből álló csapat különböző főzőműsorokat (összesen 39 epizódot) elemzett élelmiszer-biztonsági szempontból. Arra a következtetésre jutottak, hogy nagyon sok esetben a biztonság kérdése szóba sem került, illetve a bemutatottak nem feleltek meg az előírásoknak.