A zacskós salátát szereti a szalmonella

Ki gondolta volna, hogy az üzletekben nejlonzacskóban kínált, darabokra vágott salátaleveleket előszeretettel fertőzi meg a Salmonella enterica. Ha ugyanis a salátalevelet sérülés éri, levet ereszt, ami elősegíti a kórokozó megtelepedését a műanyag zacskó falán. Az 5 napos hűtőben való tárolás alatt 100 szalmonella baktérium 100 000-re szaporodott fel.

A University of Leicester kutatói kimutatták, hogy a salátából kifolyó lé megduplázta az egyes szalmonella baktériumok mozgékonyságát, amivel a salátalevelek megfertőzését mozdította elő.

Vegyük inkább frissen!

A tipikus – 5 napos – hűtőben való tárolás alatt 100 szalmonella baktérium 100 000-re szaporodott fel. A salátából kifolyó lé biofilm kialakulásához is hozzájárul: a salátaleveleken biofilm formájában tömörülő baktériumok erősen ellenállnak a lemosásnak.

Ami meglepő, hogy a salátalevélen élő normális mikrobiális flóra nem reagál a levélből kicsorduló lére. Ebből az következik, hogy a szalmonella baktériumok jelentős előnyre tesznek szert a többi baktériummal szemben – mondják a kutatók.

A salátát általában a mezőn termesztik, ahol ki vannak téve szalmonellának a rovarok, madárürülék, trágya útján. Bár szalmonella fertőzés nem szokott előfordulni, de fennáll a lehetősége, annak ellenére, hogy a termelők igyekeznek megelőzni a problémát: tiszta vízzel öntözik a salátát és leszedéskor lemossák a leveleket, magyarázza Primrose Freestone mikrobiológia professzor (University of Leicester, UK).

Az viszont tény, hogy ha tisztított szennyvízzel mossák a salátaleveleket, megtelepedhet rajtuk a Szalmonella. Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a szalmonellát olyan erősen vonzza a saláta levelének és törzsének leve, hogy még a növény nedveibe is be tudja fészkelni magát, és ha egyszer már benne van a salátában, nincs az a víz, ami kimossa onnan.

A szalmonella a spenóton szaporodik a legjobban, hívja fel a figyelmet Freestone professzor.

Az előre csomagolt saláták egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek: feltűnnek a gyorséttermek és a repülőgépek menüjében is. Eddig azonban kevés előzetes vizsgálatot végeztek a szalmonella viselkedésével kapcsolatban, a műanyag zacskóba csomagolt, fogyasztásra kész saláta fertőzési kockázatára vonatkozóan.