A zacskós salátát szereti a szalmonella

Ki gondolta volna, hogy az üzletekben nejlonzacskóban kínált, darabokra vágott salátaleveleket előszeretettel fertőzi meg a Salmonella enterica. Ha ugyanis a salátalevelet sérülés éri, levet ereszt, ami elősegíti a kórokozó megtelepedését a műanyag zacskó falán. Az 5 napos hűtőben való tárolás alatt 100 szalmonella baktérium 100 000-re szaporodott fel.

Zacskós saláta rengeteg klórral

A saláta elfogyasztásának legbiztonságosabb módja, ha otthon megmossuk a zacskós salátát, vagy nem készet vásárolunk, hanem a frisset mossuk meg. Az a víz, amelyben a kész salátákat megmossák, gyakran porított vagy folyékony gyümölcssavakat tartalmaz, és fertőtlenítőszerként klórt is adnak a vízhez a baktériumok elszaporodásának megakadályozására.

Az olívaolaj és a saláta kombinációja aranyat ér

Az olívaolaj és a zöldségek kombinációjának köszönhetőek a mediterrán diéta egészségügyi előnyei – állítják a szakértők –, mivel az olívaolaj telítetlen zsírsavai kiegészítik a zöldségek nitrogéntartalmának előnyeit – olvasható a PNAS című szakfolyóiratban. A mediterrán országokban megszokott étrendnek régóta pozitív egészségügyi hatásokat tulajdonítanak.

Saláták, rosszabbak egy Whoppernél!

Olykor a gyerekek miatt betérünk egy gyorsétterembe. Vagy esik az eső, és valahova csak beülünk egy beszélgetésre a rég nem látott barátnőnkkel. Esetleg a párunk nem bír ellenállni a hot dog és hamburger csábításának, függetlenül attól, hogy szeretnénk odafigyelni a súlyunkra. A megoldás akár egyszerű is lehetne – rendeljünk salátát.