Saláták, rosszabbak egy Whoppernél!

Olykor a gyerekek miatt betérünk egy gyorsétterembe. Vagy esik az eső, és valahova csak beülünk egy beszélgetésre a rég nem látott barátnőnkkel. Esetleg a párunk nem bír ellenállni a hot dog és hamburger csábításának, függetlenül attól, hogy szeretnénk odafigyelni a súlyunkra. A megoldás akár egyszerű is lehetne – rendeljünk salátát.

SalátaCsak egy probléma van. Minden fegyelem, önmegtartóztatás, a párodtól elszenvedett minden gúnyos megjegyzés hiábavaló lehet. Sok étteremben ugyanis a saláta az egyik legegészségtelenebb fogás az étlapon.

Az éttermek szeretnék elhitetni velünk, hogy a saláta csak néhány zöld levél, amiben szinte semmi kalória nincs. Örülnek, ha salátát rendelünk, mivel viszonylag olcsón elkészíthető. De hogy máskor is őket válasszuk, csábításként a „diétás” fogást feldobják egy kis ropogós szénhidráttal, ragacsos zsírokkal és annyi olajjal, hogy egy olajvállalat elszégyellheti magát mellette.

Csirkesaláta pirított kenyérkockákkal és mézes mustáros öntettel

Minden saláta csak annyira egészséges, amennyire az öntete az. A mézes mustár a legrosszabb öntet az étlapon. A legjobb? A joghurtos öntet. Ha azonban nincs mellette a „zsírmentes” címke, kerüljük ezeket az önteteket.

A másik bűnös a szénhidráttal teli, olajjal átitatott pirított kenyérkocka regiment. Mindig enélkül rendeljük a salátánkat. Ügyeljünk a Cézár-salátára is, mely szintén nagy mennyiségben tartalmaz pirított kenyérkockát.

Spenót saláta rákkal

Ez a saláta nagyon megtévesztő lehet. A spenót tele van vassal, a rákban sok a sovány fehérje, a szelén (amely segít megelőzni a bőrrákot és a cukorbetegséget), és nincs benne zsír. Az ételek csúcsa lehetne – ha nem tartalmazna annyi sót.

Meglepő, hogy egészségesnek tűnő ételek tucatjai apró részletek miatt az éttermi menü legegészségtelenebbjei közé sorolódnak.

Sült csirke saláta

A láncéttermek szóhasználatában a „bundában” az „olajban sült” szépítése. Ha ehhez még hozzátesszük a kandírozott pekándiót, áfonyát és egy adag kéksajtot, máris igazi kalóriabombával nézünk szembe.

Bónusz tipp

Hogyan tudjuk még jobban visszafogni a kalóriákat? Válasszuk meg bölcsen, mit iszunk. Az amerikaiak az elfogyasztott kalóriák negyedét folyadék formájában viszik be a szervezetükbe.

(Forrás: 6 Salads Worse Than a Whopper!, angolból fordította: Harrach Orsolya)