Pozitív drogteszt babaszappantól, mákos tésztától?

Hogyan lehet pozitív a drogteszt akkor is, ha az ember nem vett magához kábítószert? Az Egyesült Államokban gyakran előfordul, hogy az embernek – például egy új állás kapcsán például – vizeletmintát kell adnia, hogy bizonyítsa, drogok nélkül él. Hamis eredményt adhat a teszt a kokatea, sőt néhány gyógyszer fogyasztásakor is, noha a használójuk ártatlan.

A kokatea főként Dél-Amerikában népszerű ital. A koka nevű növényből származik, amiből a kokain készül, de nincs hasonló hatása. Ennek ellenére a kokatea miatt pozitív lehet a drogteszt, mivel kokainnak érzékeli a rendszer.

Becsapós lehet

A marihuánából származó másodlagos füst is veszélyes lehet: ez olyan mennyiség, amelyet a modern, érzékeny drogtesztek már kimutathatnak, azaz ha mi magunk nem is szívjuk, de mások velünk egy légtérben igen, kimutatható.

Az antibitiokumok szintén gondot okozhatnak, a drogtesztek gyakran ópiátokként érzékelik őket.

Bizonyos babaszappanok, amelyeket a kórházak az újszülöttek fürdetésekor használnak, pozitív marihuánatesztet eredményeznek. Döbbenetes, igaz? A szappan egyes összetevői ugyanis a THC-t idézik.

Az ibuprofen népszerű fájdalomcsillapító szer, egy 1990-es kutatás szerint viszont a drogteszteken gyakran okoz galibát. Napi 1200 mg-nál a teszt már marihuánafogyasztást jelez.

Kevesen tudják, de a tonikban kinin van, ami a malária kezeléséhez használt gyógyszer. Ezt bizonyos régiókban az olcsó utcai drogokhoz keverik, így több érzékeny drogteszt is kimutatja.

A HIV-gyógyszer miatt többeknél is megállapították, hogy marihuánát szívtak, pedig erről szó sem volt. A Sustiva nevű gyógyszer az, ami problémát okozhat teszteknél.

A mákban megtalálható a morfin és a kodein, igaz, extrém kis mennyiségben. Ha azonban sok mákos sütit eszünk, probléma jelentkezhet, ezért drogteszt előtt kerüljük ezt a fajta finomságot.