Figyeljen, ha ibuprofént szed!

A diklofenák és az acetil-szalicilsav mellett az ibuprofén az egyik leggyakrabban alkalmazott fájdalomcsillapító, és mint az összes nem szteroid gyulladásgátló, elméletileg gyomorkárosító. Nem azért, mert maga a tabletta anyaga kimarja a gyomrot, hanem mert olyan hatásmechanizmust indít el a szervezetben, ami kikezdi a gyomornyálkahártya védekezőrendszerét.

A mellékhatásokat tessék komolyan venni!

Évről évre ijesztőbb adatok jelennek meg a növekvő gyógyszer mellékhatásokról. Sajnos úgy tűnik, a sok figyelmeztetés nem elegendő, ezért úgy gondolom, hogy újra felhívnám a figyelmet a leggyakoribb veszélyekre. Sok esetben nem kizárólag az adott hatóanyag, ill. a gyógyszerek a hibásak, hanem figyelmetlenség, tájékozatlanság és a helytelen alkalmazás az ok.

Pozitív drogteszt babaszappantól, mákos tésztától?

Hogyan lehet pozitív a drogteszt akkor is, ha az ember nem vett magához kábítószert? Az Egyesült Államokban gyakran előfordul, hogy az embernek – például egy új állás kapcsán például – vizeletmintát kell adnia, hogy bizonyítsa, drogok nélkül él. Hamis eredményt adhat a teszt a kokatea, sőt néhány gyógyszer fogyasztásakor is, noha a használójuk ártatlan.

Megbetegít az ibuprofen?

Az elmúlt 20 évben a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel (NSAID-okkal), például az ibuprofennel végzett kutatások elemzése azt mutatta, hogy a gyógyszerosztály alkalmazása összefüggésbe hozható az úgynevezett szivárgó bél szindróma kialakulásával, melynek során a belek áteresztőképessége megnő, és ily módon gluténérzékenység is kialakulhat.