Megbetegít az ibuprofen?

Az elmúlt 20 évben a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel (NSAID-okkal), például az ibuprofennel végzett kutatások elemzése azt mutatta, hogy a gyógyszerosztály alkalmazása összefüggésbe hozható az úgynevezett szivárgó bél szindróma kialakulásával, melynek során a belek áteresztőképessége megnő, és ily módon gluténérzékenység is kialakulhat.

Megbetegít az ibuprofen?Az amerikai National Institutes of Health friss kutatása is alátámasztja ezt az elméletet, mert kimutatta, hogy az NSAID gyógyszerek a bélrendszer gyulladását okozhatják, és megnövelhetik a bélfal áteresztőképességét. Az NSAID-ok által okozott gyulladás és fokozott áteresztőképesség pedig azért jelent problémát, mert lehetővé teszi, hogy toxikus anyagok szivárogjanak át a véráramba.

Amikor ez megtörténik, autoimmun reakció következhet be, ami megakadályozza a tápanyagok emésztését és hatékony felszívódását. Amikor a belek áteresztőképessége nagyobb a normálisnál, a glutén átszivárgását is lehetővé teszik. A kutatók azt állítják, hogy a gluténérzékenységre hajlamos emberekben ez a gluténre adott negatív reakciók jelentkezéséhez vezethet.

Dr. Alessio Fasano, a Massachusettsi Általános Kórház Gluténérzékenység Kutató Központjának igazgatója elmondta, hogy a „lisztérzékenység” néven is ismert betegségnek jelenleg nincs gyógymódja, de gluténmentes étrenddel kontroll alatt lehet tartani a tüneteket, és meg lehet előzni a hosszú távú szövődményeket. Kezelés nélkül azonban a betegség hosszú távon anémiát, csontritkulást, sőt akár béldaganatot is okozhat.