Potenciazavart okozhat a férfi rossz foga

A fogínybetegséggel, ínyfertőzéssel küzdő férfiaknál gyakoribbak a merevedési zavarok – legalábbis egy friss kínai kutatás szerint. A krónikus bakteriális ínyfertőzés felnőtteknél a fogvesztés leggyakoribb oka, az állapot eredményeként megnő a szív- és érrendszeri megbetegedések és számos gyulladásos betegség kockázata. A fogápolás vélhetően jó ellenszer…

A kínai Guangzhou Orvosi Egyetemen dr. Zhigang Zhao vezetésével 213 000, húsz év nyolcvan év közötti embert kísértek figyelemmel, akik mind 2009 és 2014 között vettek részt valamilyen vizsgálaton.

Gondok lehetnek

Az adatokból kiderült, hogy a merevedési zavarok jóval gyakoribbak voltak azoknál, akiknek valamilyen periodontális megbetegedésük volt, főleg ha az illető 40 évnél fiatalabb vagy 59 évnél idősebb volt. Ha még a cukorbetegséget is számításba vették a szakemberek, amely mind az ínybetegségre, mind a szexuális funkciókra hatással van, akkor az derült ki, hogy 2,28-szor gyakoribb volt a merevedési zavar előfordulása a periodontális betegséggel küzdőknél, mint azoknál, akiknek nem volt ilyen jellegű panasza.

(A periodontális betegségek közé tartoznak a fogágy betegségei és a fog körüli betegségek. Sok kórkép sorolható ide, amelyek hátterében egyéb megbetegedések is állhatnak. A leggyakoribb a fogágy-gyulladás vagy fogágysorvadás, amelyet azonban mindig megelőz az íny gyulladása.)

A vizsgálat további eredményeiről az International Journal of Impotence Research című lapban olvashatnak az érdeklődők.