Szoptatás – első napok

A szoptatás témájáról könyveket lehetne megtölteni, főleg, mivel ez az együttlét nemcsak táplálásra, hanem lelki kapcsolatra és a szellemi alapok lerakására is alkalmas. Ha valaki tudatosan végzi, sokat hozhat ki belőle. Rengeteg kérdést felvet, a szoptatás technikájától a baba tanításának elkezdésén át, addig, hogy miként és mikor válasszuk el a gyermeket.

Én 5 babámat eddig közel 9 éven keresztül szoptattam, az ötödik már felhagyott ezzel a kedvteléssel, de a negyedik még nem adja, neki fontos közös időtöltést jelent ez 2 és fél évesen is.

Első alkalmak

Ez az a rész, amiről biztosan a legtöbb cikket olvashatjuk a neten. A sok jó tanács közül én azt emelném ki, hogy nem szabad idegeskedni. Ez a világ egyik legtermészetesebb dolga. Minden anya, aki nem stresszeli magát halálra a szoptatási képessége miatt, az megtalálja a módját, hogyan megy. Fontos azt is tudnunk, hogy nem dől el minden az első napokban. Sokan attól tartanak, ha már az első egy-két nap nem tudják szoptatni a babájukat, akkor soha nem is fog menni. Pedig ez nagy tévedés!

Ne idegeskedjünk!

Az első napokban a kicsi is örül, hogy kint van, anyuka is nagyon fáradt a nagy megpróbáltatás miatt, így koncentráljunk csak az együttlét örömére. Természetesen születés után érdemes megmutatni a babának és megbeszélni vele (megérti!), hogy ez itt a cici, amiből fog jönni neki a tejecske, amivel megtöltheti a pociját, és jól tud lakni. Meg lehet és kell is próbálni a szájába adni, naponta többször is. De nem kell erőszakoskodni vele. Nem szabad fájdalmat okozni neki a cici szájba erőltetésével, hiszen akkor biztosan elmegy a kedve az egésztől. A konkrét technikát a csecsemős nővérek úgyis megmutatják (és sürgetni fogják a szoptatást, mintha nem tudnák pontosan, hogy még nem fog menni úgysem). Nekem a harmadik napig egyik gyermekem sem tudott egy-két cseppnél többet szopizni. Nyugtassuk meg a csecsemős nővért és önmagunkat is, hogy menni fog ez, majd ha a tejbelövellés megtörténik.

Tejbelövellés

Természetesen mindenkinél más ritmusban történik a tej beindulása. Sőt, minden terhességnél más volt ez nálam is. Általában a várandósság 7-8. hónapjában már megkezdi a mell a tisztulást, a csatornácskákból megindul a kolosztrum-elválasztás, de jelentkezhet sokkal előbb is, vagy egészen a szülésig semmi jele annak, hogy bármi is történne odabenn.

Nekem rendszerint a szülés utáni napon elkezdett begyulladni a mellem, majd 2-3 napig hozzányúlhatatlanul kemény lett, és be is lázasodtam. Általában a 4. napon volt képes már a baba belőle 10-20 ml tejecskét kinyerni. Természetesen a csecsemős nővérek mindig jobban aggódtak, mint én. A legjobb az ötödiknél volt, mert a negyedik nem hagyta abba a szopizást attól még, hogy növekedett a hasamban a kistestvére. Így, a kórházban látogatás közben nem engedte, hogy begyulladjon a mellem. Nem mellesleg biztosítva érezte így az iránta való változatlan szeretetemet is.

Menni fog?

Több anyuka már a szülés előtt azt mondogatja magának, ha a szoptatás szóba kerül: Nekem biztosan nem fog menni. Van, aki sohasem próbálta, mégis ezt állítja. Vajon honnan tudhatják ők?

Ilyen önprogramozással nehéz sikert elérni. Nehezebb, mint a bizakodó hozzáállással! Jusson eszünkbe: Ha a lelki odaadás megvan, a szándék megvan, gyakorlatilag mindig megtalálható a megoldás! Az első 2-3 hónapban még beindítható a tej, ha nem is sikerülne mindjárt a kórházban! Talán az otthoni, stresszmentesebb környezet jobban elősegíti a tej beindulását.

Mellgyulladás

Ha jobban belegondolunk, a mellgyulladás is egyfajta megfelelési kényszer miatt alakul ki. Nagyon akarunk teljesíteni egy olyan tudattalanul vezérelt dologban, ahol az ellazulás, önátadás nagyobb sikerhez vezet.

A gyulladás megszüntetésében a legtöbbet a kisbaba tud segíteni. Ha csak egy-két cseppecskét is, de ki tud szívni, máris kevésbé feszül a mell. Ezért naponta többször is adjuk oda neki a cicit, ha csak odabújni, szagolgatni is, de érezze a közelségét. Ettől a tejtermelés is jobban beindul, és a baba is nagyobb kedvet kap a szopizáshoz.

Az erősen gyulladt mellet nem érdemes masszírozni. Nemcsak elviselhetetlenül fáj, de még jobban begyullad. Akkor kell masszírozni, amikor már van egy kis lazasága, amikor már a tejjel teli részek csomókban tapinthatóak ki. Ilyenkor segíthet valamilyen gyulladáscsökkentő, pl. a C-vitamin belsőleg alkalmazva, akár kamillateába keverve, a mell felületét pedig bekenhetjük Aloe verával vagy körömvirág krémmel. Fontos, hogy csak olyan anyagokat használjunk a mell bőrfelületére, ami nem okoz gondot, ha a baba szájába kerül!

Házilag előre elkészíthetjük júniustól nyár végéig saját körömvirág krémünket: 20 dkg zsírral főzzünk fel 4 marék körömvirágot. Csak a virágját! A disznózsír meglehetősen kellemetlen szagú, ez ne rettentsen el minket! A tűzről levéve 24 órán keresztül hagyjuk állni. Másnap melegítsük fel annyira, hogy le tudjuk szűrni. Pár csepp narancsolajjal fokozhatjuk fertőtlenítő hatását és illatosabbá tehetjük.

A mellgyulladás megelőzésében segíthet a folyadékbevitel számon tartása is. A szülés utáni napon nagy kedvünk lehet 4 liter folyadékot is meginni. Az ekkor igényelt mennyiség meglétére igen fontos odafigyelni, hogy hamar erőre kapjunk. Ugyanakkor a második-harmadik napon már fennáll a veszélye, ha 2,5-3 liternél többet iszunk, hogy az a mellet fogja feszíteni, hiszen a sok folyadék elősegíti a tejelválasztást.

Tehát, ha valakinek nem indul be eléggé jól a teje, az igyon sokat, akinek pedig túlzottan is feszül, az csökkentse 2 literre a napi adagját. Számítsuk bele a gyümölcsleveket, ásványvizet és a lédús gyümölcsöket is!

Derita mNemos
Miron holisztikus életmód-program