Véget ér a Föld Kutya éve

A Kutya a kínai zodiákus utolsó előtti jegye, az idén a Föld elemmel társult. Február 16-án köszöntött ránk a Föld Kutya éve, és 2019. február 4-ig tart. Hogy kinek mennyire jött be a számítása, az nyilván rajta is múlik, de lássuk, elvileg mit hozott nekünk a kínai horoszkóp szerint, és mi várható abban a néhány hétben, ami még hátra van belőle.

A kínai zodiákus jegyei 12 évente ismétlődnek, de csak minden 60 évben kerül sor arra, hogy ugyanazzal az elemmel kerüljön sorra egy zodiákus jegy. Föld Kutya éve utoljára 1958-ban volt, és majd csak 2078-ban lesz újra.

Becsületesség és igazságszolgáltatás mindenek előtt

A Kutya a toleranciára, empátiára tanít bennünket. Becsületes, őszinte, lovagias és rendkívül erős az igazságérzete. Lehetőség szerint kerüli a szükségtelen konfliktust, a ravaszkodást és a fondorlatosságot. Idén sokak életében valamilyen módon előtérbe kerülhettek ezek a témák.

Nem véletlen, hogy az idén napvilágra került politikai gáncsoskodással és stiklikkel kapcsolatos eseteket is talán jobban elítéltük világszerte. Nem véletlen, hogy sokan tettek is arról, hogy az ilyen közéleti esetek kiderüljenek és megítéltessenek, de talán a magánéletben és a szakmai életben is érzékenyebben reagáltunk az ilyen esetekre. Gondoljunk a hosszan húzódó Me too kampányra, ami világméretűvé nőtte ki magát.

A Kutya az intelligenciája révén könnyen kiismer másokat, így semmi nem kerüli el a figyelmét. Ezért is képes a csalárdságokat könnyen leleplezni. Bár nem haragvó és bosszúálló típus, a memóriája miatt ellenfelei számíthatnak arra, hogy sokáig nem felejti el a tetteiket. Gondoskodik arról, hogy sokáig ne merüljenek feledésbe a kétes ügyek. Ráadásul a legkisebb részletek se kerülik el a figyelmét. Ha megrendült, lassan áll helyre a bizalom.

A Föld elemre jellemző a realitás és a gyakorlatiasság, a légvárak és az illúziók lerombolása, néha a szó szerinti földhözragadtság, ragaszkodás valamihez mindenáron. Ez erősíti a Kutyára jellemző vonásokat, vagyis a becsületes, kiszámítható és felelősségteljes jellemet. A csalás, az illúziók leleplezése jövőre is fontos momentum lehet, továbbá az igazság mellett való kiállás, illetve a ragaszkodás ahhoz, hogy kiderüljön az igazság. A Föld elemű években a konzervatív, szociális mozgalmak kerülnek előtérbe, ami ráerősít a Kutya évére. Most az álmodozásnak és a piti csalásoknak vége, a nagy csalásoknak még inkább. Bár a Kutya alapvetően titoktartó, de ha piszkos ügyletekről van szó, akkor fontosabb számára az igazság.

Munka és karrier

A Föld elem szülöttei két lábbal állnak a földön, mindenek felett áll a realitás. A lassú, de kiszámítható jövőépítés ideje van. Lehet, hogy ebben az évben nem sok mindent sikerül(t) letenni az asztalra, de igyekezzünk minél alaposabban, minden részletre kiterjedően kidolgozni azt, ami még folyamatban van és lehetőség szerint lezárni. Elképzelhető, hogy kézzel fogható, bőségesebb anyagi javakat majd csak a Fém elemű években (2020 január-2022 januárig) tudunk kovácsolni a munkánkból, vagy akkorra érik majd be igazán a munkánk gyümölcse. Legyünk kitartóak és alaposak, figyeljünk oda mindenre. Szilárd tényekre és aprólékosan kidolgozott részletekre van szükség, valamint a módszeres, lassú előrehaladásra. Ez a tendencia jövőre is folytatódik majd a Föld Disznó évében. Valószínűleg nem lesz nagy, robogó előmenetel anyagi téren.

A Föld elemű évekre nem jellemzők a túlzások, kicsapongások, szélsőséges kilengések. Lehet, hogy nem ezek a legszárnyalóbb és legkreatívabb, legtermelékenyebb évek, ami viszont idén – és jövőre – mégis összejön, az időtálló lesz és várhatóan stabil. Ne tegyünk felelőtlen ígéreteket, inkább teljesítsünk kitartóan, kiszámíthatóan. Kerüljük a feltűnést és ne várjunk nagy csodákat sem az év hátralévő részében, sem jövőre. Amit ebben az időszakban megalapozunk, arra viszont jó eséllyel számíthatunk egy ideig. Akkor is, ha nem sikerült valami fényesen, ugyanis a felelősségre vonásra is bizton számíthatunk, ha azt érdemeltük ki.

Valószínűleg a hivatali ranglétrán sem most fogunk előrelépni. Ezen ne csodálkozzunk, mert a Kutya gyűlöli a hierarchikus rendszereket, a régi struktúrákat, az egyenrangúság híve (ez kissé analóg a nyugati zodiákus Vízöntő elemével). Mindent megtesz, vagy idén mindent meg is tett az ilyen rendszerek lebontásáért. Ne csodálkozzunk azon se, hogy egyre több az olyan cég, ahol az egyenjogúságra, a vezetői szintek minimalizálására törekednek. Elképzelhető ennek a tendenciának a felerősödése. (Annál is inkább, mert a nyugati asztrológiában is hasonló tendenciákat jósolnak, a lassú bolygók – Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz és Plútó – helyzetének köszönhetően.)

A minimalizmus térhódítása

A vállalkozó szellem, a pénz, az anyagiak nem éppen a Kutya évének erősségeit jelentik. A Föld elem ezt még tovább erősíti. A lassú, kiszámítható és stabil pénzügyeket támogatja. A Kutya kevéssel is beéri, nem anyagias, sőt, néha talán kicsit lustaságra is hajlamos ezen a téren. Nem kimondottan tesz erőfeszítéseket az előmenetelért, jutalomért, de kitartó, állhatatos és felelősségteljes. Az agresszív versengés nem kenyere, inkább a bizalom és a kedvesség, meghittség jellemzi. Ne vágjuk nagy fába a fejszénket anyagi téren. Jobban tesszük, ha az év végén és jövőre is addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér. A szükségtelen költségeket faragjuk le, hogy biztosan kitartson a pénzünk addig, amíg újra szert teszünk majd nagyobb bevételekre. Bizonyára az sem véletlen, hogy éppen most terjednek el olyan szokások, mint a Zero waste (a hulladék minimalizálása) és általában a minimalizmus.

A Kutya az önkéntes egyszerűségre törekszik, és erre a Föld elem most még inkább ráerősít. Ez a tendencia bizonyára a következő években is kitart. (A kemény és anyagias Fém elem erre valószínűleg még rátesz majd 2-3 év múlva, de azért figyeljünk arra, hogy ne merevedjünk bele ebbe és ne vigyük túlzásba.) Jól tesszük, ha meglovagoljuk ezt a hullámot és úszunk az árral, amíg tart. Alakítsuk a szokásainkat a trendnek megfelelően, és akkor nem ér bennünket csalódás anyagi téren sem. Az ünnepekre és utána jövőre se költekezzünk ész nélkül.

Fő a nyugalom és az együttérzés

Bár a Kutyának megvan az ereje a harchoz, nem keresi a direkt ütközéseket, konfliktust. Fontosabb számára a nyugalom, de ha egyszer felbosszantják, piszkálják vagy a barátait, családtagjait bántják, megvédi őket és félelmetes is tud lenni. Szolidaritást vállal másokkal, és figyelembe veszi mások körülményeit, indítékait, rendkívül empatikus. Talán nem véletlen, hogy éppen ebben az évben indult annyi mozgalom a hátrányosabb helyzetű rétegek érdekében. Például az otthon betegeket ápolók és más, hátrányos helyzetű csoportok érdekeit képviselő mozgalmak, humanitárius ügyek kerülhettek előtérbe világszerte. A jogi, szociális, neveléssel, oktatással kapcsolatos témák és a tudás, tudomány témája is a fókuszba kerülhetett. Valószínűleg ez is átível majd kissé a jövő évbe is, bár a Disznó kicsit másképpen tálalja majd a dolgokat. Ezzel együtt most inkább a nyugalom lesz jellemző, vagy legalábbis erre érdemes törekedni.

Szerelem, kapcsolatok

Jó esély van arra, hogy az idén kialakult vagy kitartó kapcsolatoknak hosszabb távon is lesz jövője. A Kutya a stabilitásra törekszik, amit most a Föld elem még tovább erősít. A megbízhatóság, meghittség egyre fontosabb lehet a kapcsolatokban. Lehet, hogy most úgy érezzük, hogy a kapcsolatunk olyan „lassú víz partot mos” jellegű, de nyugodjunk meg, mert még ha nem is a legforróbb szenvedély jellemző most rá, hosszabb távon odaadó lehet a partnerünk. Ha elkötelezi magát valaki mellettünk, akkor van rá esély, hogy megbízhatunk benne és rábízhatjuk a titkainkat. Ez az év nem a nagy kicsapongások éve lesz, vagy ha kiderül valami kihágás, akkor majdnem biztos, hogy vége is lesz a kapcsolatnak. A Kutya évében még a vélt kihágásokkal is vigyázzunk, mert könnyen jön a sértődés, amit nehéz helyrehozni. Ha viszont valaki kívülről, alaptalanul bírál vagy gyanúsít, akkor esélyünk van rá, hogy most a társunk megvéd. Lehetséges, hogy megdől valamilyen illúziónk még ebben az évben, vagy a következő Föld jellegű évben (2019). Ha így lesz, ezen se csodálkozzunk.

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe a következő cikket is:

Jön a Kutya éve!