„Génmanipuláció-mentes Magyarországot” akcióhét

Április 17-26. között három városban (Budapesten, Törökszentmiklóson és Kalocsán) rendezték meg a Génmanipuláció-mentes Magyarországot akcióhetet, amelyet a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTvSZ) tagszervezetei és a Közép-Magyarországi Zöld Kör együtt szervezett.

Egy 5 méteres „génpiszkált” óriás kukoricával járták be Magyarországot, hogy felhívják a figyelmet a génmanipuláció veszélyeire. A kampány keretében aláírást gyűjtöttek újabb génmódosítás-mentes önkormányzatok létrehozásáért, hogy ezáltal biztosítsák Magyarország génmanipuláció-mentességét. Emellett az akción részt vevőknek lehetőségük nyílt arra is, hogy saját lakásukat, kertjüket, földjüket génmódosítás-mentes övezetté nyilvánítsák.

Génmanipuláció-mentes övezetek

Napról napra újabb tudományos eredmények mutatják ki a génmódosított növények termesztésének veszélyeit. A biotechnológiai cégek és az Egyesült Államok nyomására az Európai Bizottság mégis újabb génmódosított növények engedélyezésével próbálkozik. Erre válaszul jött létre a Génmódosítás-mentes Európát mozgalom, amelynek keretében gazdák, fogyasztók, vállalkozók, közösségek, önkormányzatok és régiók nyilvánították területüket génmanipuláció-mentes övezetté. Mára már 25 ország több mint 4500 önkormányzata, 200 régiója csatlakozott a hálózathoz.

Hazánkban eddig 74 település, a Nyugat-dunántúli és a Dél-dunántúli régió, valamint Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye közgyűlése nyilvánította területét génmódosítás-mentes övezetté. A kampány egyik célja volt, hogy még több település – köztük Budapest – és újabb megyék, régiók szánják el hasonló lépésre magukat, így biztosítva az ország génmanipuláció-mentességét.

Három év alatt 124%-os növekedés

2005 óta 124%-kal nőtt a génmódosítás-mentes övezetek száma Magyarországon. Az év elején Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye közgyűlései is csatlakoztak az egyre bővülő hálózathoz. Az MTvSZ különösen fontosnak tartja, hogy a Dunántúl nagy része után a fő gabonatermesztő övezetekben fekvő megyék is megtették ezt a lépést.

(Forrás: Magyar Természetvédők Szövetsége)