Fluoridos fogkrémet használ? Ne egye meg!

A fluor egy halogéncsoportba tartozó mérgező, erősen reaktív gáz. Önmagában nem fordul elő a természetben, csak kötött formában, például kalcium vagy nátrium-fluorid formájában. A fluorid nyomelem ezzel szemben az emberi szervezet egyik fontos építőköve, többnyire a fogakban és a csontokban tárolódik. Hasznossága azonban egy ideje vitatott.

Fluorid viszonylag kevés élelmiszerben van, és ha igen, csak alacsony koncentrációban. Ezek közé tartoznak a tengeri halak és a tenger gyümölcsei, a diófélék, a fekete tea, a hús és a szójatermékek. Kis mennyiségben van a csapvízben és az ásványvízben is. A fluoridban szegény területeken az Egyesült Államokban, Kanadában és az Egyesült Királyságban fluoridot adnak a csapvízhez.

Az ajánlott napi adag kortól és nemtől függően 0,25 és 3,8 milligramm között van Két milligramm fluorid található például az alábbiakban:

  • 379 g sertésmáj
  • 405 g lepényhal
  • 2 kg sovány hús
  • 1,24 kg garnéla
  • 1,5 kg vaj
  • 10 kg zöldség

Fluorid az emberi szervezetben

A fluorid az emberi testben a csontszerkezet erősségéért és a fogzománc keménységéért felelős. Védi a fogakat a környezeti hatásoktól és savaktól, így a fogszuvasodástól is. A szervezetben lévő fluorid 95 százaléka a fogakban és a csontokban tárolódik, a többi a hajban, a körmökben és a bőrben van.

A terhesség alatt az orvosok gyakran javasolják a fluorid bevitelének növelését, mivel a baba fluoridot igényel csontok és fogak növesztéséhez. A vizsgálatok azonban arra utalnak, hogy a fluorid hátrányosan befolyásolhatja a baba agyát és intelligenciáját. A fluorid neurotoxicitására utaló jelzések már egy ideje léteznek.

Fluoridhiány

Egyes orvosok és tudósok figyelmeztetnek arra, hogy a fluoridhiány fogszuvasodáshoz, csontritkuláshoz és arterioszklerózishoz vezethet, ezért fluorid tartalmú ásványvizet, fogkrémet és fluorid tablettákat javasolnak. Általában azonban ez nem szükséges, mert normál táplálkozásnál elegendő fluorid szívódik fel az ivóvízbő és az élelmiszerekből. A fluoridhiánynál azonban sokkal veszélyesebb a fluorid túladagolása.

Túladagolás: akut fluorózis

Potenciálisan toxikus dózisként egyszeri 5 mg fluoridot adtak meg testtömeg-kilogrammonként. Ennél többnek a bevitelekor ún. akut fluorózis léphet fel. Az ilyen fluoridmérgezés tünetei a következők:

  • hányinger
  • hányás
  • hasmenés
  • hasfájás
  • görcsrohamok
  • paresztézia (téves érzetek, például bizsergés vagy zsibbadás)

Krónikus fluorózis sokéves túladagolás után

Ha 10-20 mg fluoridot szed valaki naponta, fennáll a krónikus fluorózis veszélye. Ez paradox módon a fogzománc lágyulását és szerkezeti változását okozza, amit a fogak foltos elszíneződése kísér. Egyéb tünetei:

  • köhögés
  • köpet képződése
  • légszomj

A fogfoltok különösen gyakoriak az élet első nyolc évében, amikor a fogak a legerősebben fejlődnek. Ezért érvényes a következő ajánlás: minimálisra csökkentse a fluoridot csecsemők és gyermekek esetében.

A krónikus fluoridmérgezés a csontok megvastagodásához és ízületi merevséghez vezethet. A fluorid túladagolása miatt előfordulhatnak izom- és vesefunkció-zavarok is.

A fluorid kritikája

A fluoridra vonatkozó vélemények nagyban különböznek. Míg egyes orvosok és kutatók fontosnak tartják a fluoridot, és ezért a hozzáadását javasolják az élelmiszerekhez, a kritikusai a lakosság „kényszer fluorizálására” figyelmeztetnek.

Tény az, hogy a fluorid mértékkel fogyasztva fontos az emberi test számára. Ugyanakkor vitatható, hogy szükséges-e további fluorid bevitele fogkrémmel, sóoldattal vagy ásványvízzel. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrendű emberek általában nem igényelnek további fluoridos kiegészítőket, így lemondhatunk a fluoridos fogkrémről és társairól. Ezek a termékek azonban segíthetnek a kevés fogzománccal, vagy szabadon álló fognyakkal rendelkező embereknek.

Számos tanulmány kimutatta a fluorid pozitív hatását a zománc erősítésére és a fogszuvasodás megelőzésére. Túladagolás teljesen kizárt a szokásos fogkrém használatával – ehhez naponta több tubus fogkrémet kellene megenni!

Figyelem! Nem szabad összekeverni a viszonylag ártalmatlan fluoridot a ténylegesen mérgező fluor gázzal.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna a csontképződésről ill. a csontritkulásról is, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A csontritkulás és okai – tesztelje magát!