A csontritkulás és okai – tesztelje magát!

A test csonttömege folyamatosan fel- és leépül. Ahol a csontváz igényli a megerősítést, ott több csont épül be, ahol a terhelés csekély, leépül. Normális esetben a fel- és léépítési folyamatok egyensúlyban vannak. Ha azonban ez az egyensúly felborul, az nagyobb csonttömegvesztést okozhat. A következménye instabil és törékeny csontok, a csontritkulás.

A csontritkulást (csontvesztést) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a tíz leggyakoribb krónikus betegség közé sorolja. Az érintettek többsége nő. A csontritkulás a csontok tipikus öregedési betegsége – amelynek olyan fatális következményei lehetnek, mint a csonttörések, operációk, hosszan tartó ágyban fekvés és gondozás.

Csontvesztés: okok és kockázok

A nők körülbelül egyharmadánál menopauza után csontritkulás kezdődik, és a növekvő életkorral egyre gyakoribbá válik. Ennek oka elsősorban a női, ösztrogén hormon termelésének csökkenése. A legtöbb nő elveszíti értékes csontállományát, ha a nemi hormon szintje csökken. Ez összefügg azzal a ténnyel, hogy az ösztrogén vezérli a csontok kalciumfelvételét, ami a csontok alapvető építőeleme.

Valójában a korral járó csontvesztés – lassan és észrevétlenül – jóval korábban kezdődik, már a 20-as évek közepétől. Nagyon karcsú nők már fiatalabb kortól is szenvedhetnek csontritkulásban. Különösen azok a nők szenvednek csontvesztésben, akiknek nincs gyermekük, és korán érkeztek a menopauza állapotába. A csontritkulás fő okai:

  • ösztrogénhiány a változás éveiben
  • korai menopauza
  • magas életkor
  • kalciumszegény táplálkozás
  • hormonbetegségek
  • vesebetegségek
  • bélbetegségek
  • gyógyszerek, pl. kortizon
  • csontbetegségek
  • nikotin, alkohol, kávé
  • mozgáshiány
  • örökletes tényezők

Tünetek

Normális esetben a csontokat lebontó és a csontokat felépítő sejtek egyensúlyban vannak, de csontritkuláskor ez a tökéletesen összehangolt folyamat felborul, a leépítés dominál. Így a csontok már nem olyan erősek, rugalmasak, egyre porózusabbak lesznek, és a csonttörés kockázata megnő. Ezek a változások gyakran hosszú ideig nem okoznak tüneteket, és csak későn, komplikációk eredményeként fedezik fel. Gerincdeformációk és csigolyatörések után hátfájás jelentkezik, ezután csökken a testmagasság, és púposság állhat elő.

A csontritkulás különösen időseknél combnyaktörést okozhat, ami gyakran jár szövődményekkel és tartós fájdalommal. Előrehaladott állapotban már a legkisebb terhelés is elegendő as csonttöréshez, például enyhe megbotlás, köhögés, megfordulás az ágyban, és még egy pohár emelése is! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt feltételezi, hogy a combnyaktörések száma világszerte meg fog duplázódni a következő 20 évben.

A csontritkulás kezelése

A csonterősítés alapvető terápiájaként kalcium és D3-vitamint ír fel az orvos, súlyos csontritkulás esetén biszfoszfonátokat és a kalcitonint használnak. A fluorid kiegészítők hatása ellentmondásos. Fiatalabb nőknél ösztrogénkezelést lehet indítani, ennek azonban mellékhatásai lehetnek, pl. a méhrák fokozott kockázata.

Megelőzés

A megelőző intézkedésekkel és egészséges életmóddal csökkenthető a csontritkulás kockázata. Ennek alapja elegendő kalcium és magnézium bevitele már fiatal korban. A mozgás sokat segít abban, hogy a csontok idős korban sokkal stabilabbak legyenek.

Nagyon fontos a csontképződés számára az ásványi kalcium. Ügyeljen arra, hogy a táplálék elég kalciumot tartalmazzon, legalább napi 800 mg-ot naponta. Ez megfelel egy liter tejnek vagy 100 g kemény sajtnak. A tejtermékek helyett fogyaszthatnak kelkáposztát, brokkolit, spenótot, mandulát, mogyorót és a fügét. Kalciumrablók a foszfátok (pl. kolbász és limonádé), koffein, nikotin, a túl sok só és zsírok. Egyébként a menopauza után lévő nőknek, akik nem szednek hormonokat, még több kalciumra van szükségük, mert a szervezet nem tudja olyan jól hasznosítani a kalciumot a táplálékból.
Ahhoz, hogy a szervezet képes legyen beépíteni a kalciumot a csontokba, mindig szüksége van D-vitaminra. Ez a szervezetben napfény hatására képződik. Napi félórai sétával már elérhető, hogy elegendő képződjön belőle. Azok számára, akik nem tudnak eleget szabadban tartózkodni, kaphatók gyógyszertári készítmények.
A testmozgás és a sport erősíti a vázizomzatot, és rendkívül fontos a csonttömeg fejlesztésére és karbantartására. A futás, kerékpározás, úszás, vagy akár a célzott erősítő edzés igénybe veszi a csontokat, eredményeként több csont épül fel.

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!