Iskolakezdés és a táplálkozás

Ha a szeptemberi hónapot egy szóval kellene jellemezni, ez sok ember számára a következő lenne: iskolakezdés. Kihívás a szülőknek, a gyermekeknek egyaránt. A tanuláson és az új információk szerzésén kívül fontos a gyermekek táplálkozása is. Oda kell figyelni a változatosságra, a gyermek igényeire és az egészségtudatosságnak való megfelelésre.

Az iskolásoknak (főleg a kisiskolásoknak), mivel a táplálkozási szokásaik még alakulnak, fontos, hogy a környezetükben élő felnőttektől jó példát lássanak, megtanulják és elfogadják az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapjait. Közelebb lehet hozni számukra a témát játékos feladatokkal, vagy azzal, hogy besegítenek a főzésbe, a bevásárlásba, a nyersanyagok kiválasztásába.

Mit és hányszor egyen a gyerek?

A szülőknek nincs egyszerű dolguk, főleg, ha a gyermek nem veszi igénybe a közétkeztetés adta lehetőségeket, és otthonról visz ételt magának. A gyermekeknek készült ételek formáján, színén és csomagolásán sok múlik: mesefigura, vagy egy állatforma alakba bújtatva még a „nemszeretem” ételek is könnyebben elfogynak.

A táplálkozási ajánlások alapján a gyermekeknek naponta 5 étkezés ajánlott: 3 főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) és 2 kis étkezés (tízórai és uzsonna). Az étkezések egyenletesen legyenek elosztva, így azok biztosítják a gyermekek számára az egyenletes vércukorszintet, amitől folyamatosan energikusak lesznek. A táplálkozásában nemcsak a gyakoriság, hanem az ételek minősége és mennyisége is fontos tényező. Az ősszel termő ízletes idénygyümölcsök nagyszerűen beilleszthetők a gyermekek táplálkozásába: akár nyersen, vagy ételkészítéshez felhasználva ideálisak kis étkezésekre, desszertnek, nassolnivalónak.

Az Energy termékpalettájából a gyermekek étrendjébe is sok beilleszthető. Az iskolakezdéskor a VITAMARIN-ban található halolaj az ómega-3 telítetlen zsírsavak, az A- és D-vitamin természetes forrása, ami segíthet a gyermekeknek a koncentrációban és elengedhetetlen az agyműködéhez. A FLAVOCEL flavonoidokat és C-vitamint tartalmaz, ami jól jöhet az őszi és téli időszakban az immunrendszer támogatására. A STIMARAL segíti a szervezet adaptációját és támogatja a stressztűrő képességet. A FYTOMINERAL kiválóan alkalmazható az ásványi anyagok és nyomelemek pótlására.

Wachtler Petra
dietetikus, ENERGY szaktanácsadó

További információ az Energy menüpontunkban és az Energy cég honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A VITAMARIN segített hisztis kislányomon