Hasznos tippek meleg fürdőkhöz

A forró fürdő nyugtató és pihentető hatású, nemcsak balzsam a lélek számára, ha kint hideg van, hanem ideális gyógymód a stressz, a feszültség, a testi fájdalmak és a kialakuló megfázás ellen. De ahhoz, hogy a forró fürdő igazán kényeztesse a testet, a megfelelő kiegészítők és a légkör is elengedhetetlen. Tippeket adunk a kádban való igazi kikapcsolódáshoz.

Fürdőolaj vagy pezsgőfürdő?

Akármilyen jó is egy habfürdő, a fürdőhab gyakran felületaktív anyagokat tartalmaz, amelyek kiszárítják a bőrt. Ezért a száraz bőr jobban örül az olajos fürdőnek. A habfürdővel ellentétben az olajos fürdő nemcsak a tisztítást, hanem az ápolási rituálét is szolgálja. Ezért a fürdő előtt tusoljon le, és óvatosan öblítse le a szappan- és gélmaradványokat.

A C- és E-vitamin-kiegészítők radikálisan hatnak a szabadgyökök ellen, az esszenciális zsírsavak, köztük az F-vitamin, különösen hidratáló hatásúak, így ezek az összetevők gyakran feleslegessé teszik a fürdés utáni krémezést.

Ha nem akar lemondani a habról, használhat kókuszdióból, cukorból vagy fehérjéből készített fürdő-adalékanyagokat. Ezek a habok kevésbé erősek, de nem annyira szárítják ki a bőrt. Ezen felül természetesebbek és környezetbarátabbak, mint a hagyományos habfürdők.

Fürdőolaj száraz bőrre

Akinek különösen száraz a bőre, kádba lépés előtt bekenheti magát intenzíven ápoló test- és fürdőolajjal. A szója-, búzacsíra-, mandula-, avokádó- és jojoba alapolajok regenerálják a bőrt, és zsíros védőréteggel vonják azt be, védve ezzel a vízben való kiszáradástól. Ideális esetben a fürdőolajnak a fürdő után is a bőrön kell maradnia – tehát ne öblítse le a bőrét, és ne dörzsölje le törülközővel.

Saját készítésű fürdőolaj érett bőrre

Természetesen összeállíthatjuk a saját szépségelixírt is. Az olajos fürdőhöz érett bőr esetén szükség van:

  • 4 csepp szantálfaolajra
  • 4 csepp jázminolajra
  • 2 evőkanálnyi búzacsíra olajra

Mindezeket összekeverjük és hozzáadjuk a fürdővízhez. Alternatív megoldásként olajozza be a testét vagy a bőr különösen száraz területeit búzacsíra olajjal, majd kb. 15 percig pihenjen a kádban 36 fokos vízben.

Tipp: olajos fürdő után ne dörzsölje szárazra a bőrét, jobb óvatosan leitatgatni a vizet.

Fürdősók: öröm a kádban

A fürdősó szintén lehet nagyon bőrbarát. Ezek a sók feszesítik a bőrt, és megkötik a benne lévő nedvességet. Ásványi anyagokat is tartalmaznak, amelyek enyhíthetik a bőrirritációt és támogathatják a gyógyulási folyamatokat. A fürdősók ezért jók ekcémás vagy érzékeny bőr számára. A tényleges sókristályokon kívül ezek a fürdőtermékek gyakran növényi kivonatokat, sheavajat vagy jojobaolajat is tartalmaznak.

Az ilyen sók könnyen keverhetők néhány csepp ételfestékkel. Az eredmény szép, színes fürdő, ami különösen népszerű a gyermekek körében.

Szédítő illatélmény illóolajokkal

Sok fürdősó és fürdőolaj tartalmaz illóolajokat, amelyek aromája serkenti az érzékeket. Különböző illatokban kaphatók, és az aromaterápiás jellegük és tápláló tulajdonságaik mellett pihentető (például levendula), élénkítő és frissítő (például rozmaring, kámfor és citrus aromák) vagy gyógyító (például lucfenyő és eukaliptusz a megfázás esetén) hatásúak.

Kis fürdőegyszeregy

A legjobb fürdőélmény érdekében vegye figyelembe a következőket:

  • A rövid és hűvös fürdők 35 fokig frissítenek és energizálnak.
  • A relaxációs fürdővíz 36-37 fok meleg legyen.
  • A vízhőmérséklet 37 foktól felfelé álmossá tesz.
  • Az ideális fürdési idő: 10-20 perc.
  • A megfelelő légkör, a gyertyafény és a lágy zene hozzájárul a kikapcsolódáshoz.
  • A fürdő elhagyása előtt öblítse le a lábát hideg vízzel – ez erősíti a vérkeringést.
  • Fürdés után óvatosan krémezze be magát (az olajfürdők kivételével), és lazítson fél órán keresztül.
  • A lazításhoz a legjobb egy puha fürdőköpeny és meleg zokni.

Mikor kell vigyázni?

Megfázás esetén a megfelelő fürdő segíthet enyhíteni a tüneteket. Ne fürödjön azonban kádban, ha láza van, mivel ez nagyon megterheli a vérkeringést.

Aki vénás keringési betegségben szenved, ne fürödjön túl hosszú ideig, és ne túl meleg vízben. Hő hatására az erek kitágulnak, és a vér a lábakba tolulhat, ami szívellátási problémákat okozhat.

Magas vérnyomás és keringési problémák esetén nem szabad 36 fokosnál melegebb vízben fürödni. Terhes nők se fürödjenek túl meleg vízben, különösen ne a terhesség vége felé. A vérkeringés túlzott serkentése koraszülést válthat ki.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna a fürdősókról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Fürdősó receptek a test és a lélek kényeztetésére