Ha a gyógytea fogyasztása mellett valaki gyógyszert is szed

A különböző gyógynövények, illetve gyógynövény alapú étrend-kiegészítők forgalma az elmúlt évtizedben a duplájára nőtt az Egyesült Államokban, de az emberek többsége nem foglalkozik a tudományosan igazolt hatásokkal, amikor valamilyen gyógytea fogyasztása mellett dönt. Erre a következtetésre jutott az iowai egyetem kutatói által a Mayo Clinic Proceedings című szakfolyóiratban közzétett tanulmány.

A gyógynövényeket akár teaként, akár táplálékkiegészítőként fogyasztó emberek kétharmada nem veszi figyelembe, mit mond a tudomány ezekről a készítményekről. Ugyanakkor tény, hogy az 1994-ben még csak 8,8 milliárd dolláros forgalmat elérő ágazat 2003-ra már 18,8 milliárd dollárt hasított ki a piaci tortából. Rámutattak a kutatók arra is, hogy a szövetségi szabályok hatása és az ellenőrző hatóságok befolyása minimális a gyógynövény készítmények piaci jelenlétét illetően.

A kutatást vezető dr. Aditya Bardia, a Mayo Klinika Belgyógyászati Osztályának munkatársa kijelentette, hogy a gyógynövény alapú készítményeknek káros mellékhatásaik lehetnek, és együttes negatív hatásuk is felléphet az orvos által felírt gyógyszerekkel. (Mennyivel korrektebb lett volna az előző mondat, ha a szakértő valahogy így fogalmazza meg: „aki teheti, fogyasszon gyógyszer helyett gyógyteát vagy gyógynövény alapú táplálékkiegészítőt, de ha mégis gyógyszer szedésére szorul, akkor feltétlenül vegye figyelembe a gyógyszerek bizonyított mellékhatásait – a szerk.)

Az orvosokat aggasztja, hogy betegeik egy része gyógynövény alapú készítményeket is használ, és erről adott esetben nem tájékoztatja orvosát. Így az orvos kénytelen rákérdezni, hogy a rendelt gyógyszer és a beteg által fogyasztott gyógynövény együttes hatását is figyelembe tudja venni.

2002-ben átfogó vizsgálatot végeztek az Egyesült Államok felnőtt lakossága körében. Ebből kiderült, hogy az emberek zöme legalább egyféle gyógyteát fogyaszt, valamilyen konkrét egészségi problémája miatt. Úgy találták: az amerikaiak mindössze egyharmada törődik azzal, hogy a bizonyított, tudományosan igazolt hatásokat figyelembe véve válasszon gyógynövényt, illetve gyógynövény alapú táplálékkiegészítőt.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Gyógytea-patika otthonra