Egyszerű, világos, harmonizál, gyógyít

Dr. Szabó Ida szegedi gyermekgyógyász több mint egy évtizede különleges gyógynövény-koncentrátumokat alkalmaz a gyógyításban. Vele beszélgettünk.

20100310-energy-dr-szabo-ida– Orvosnak hívják azt az embert, akit a beteg felkeres, és gyógyszert kap tőle. Legalábbis ilyen kép él a köztudatban. Doktornő hogy áll ezzel?

– Ön a kérdését a magyar szóhasználatban szokásos elnevezéssel tette fel. Sokkal jobban szeretem a beteg helyett a páciens szó használatát, mivel egyrészt nem csak az keres fel orvost, aki ténylegesen beteg – főként ha komolyan vesszük a prevenciót –, másrészt ha valóban beteg is, nem jó, ha minduntalan azt kódoljuk, hogy ő „a” beteg. Oktalanság például nőgyógyászati rendelésen „beteg”-nek szólítani egy várandós (és nem „terhes”!) kismamát. A nyelvészkedés után kérdésére visszatérve: minél több a gyakorlatom, a tapasztalatom, annál kevesebb gyógyszert használok. Úgy gondolom, hogy alternatív gyógymódokkal sokféle gyógyszert ki tudunk váltani, minden káros hatásukkal együtt. Éppen ezért egy akupunktúrás posztgraduális képzésen vettem részt, hogy elektroakupunktúrát alkalmazhassak. Tanulmányozom és tapasztalatokat gyűjtök a homeopátiás terápiában, a tüneti szerek alkalmazása gyakorlatommá vált.

– Rengeteg hasonló profilú cég működik az étrend-kiegészítők piacán. Közülük miért éppen az ENERGY-t választotta?

– Akkoriban ismerkedtem meg a hagyományos kínai orvoslással (HKO). Az ENERGY filozófiája szépen megfelel a HKO elméletének, ezért azonnal átlátható rendszert jelentett számomra. Másfelől a készítmények hatékonysága és a takarékossága egyaránt „megfogott”. Nekem igencsak rokonszenves volt az, hogy gyorsan, áttekinthető módon és olcsón tudtam segíteni. Ahogy gyűltek a visszajelzések, a tapasztalataim, egyre inkább az ENERGY mellett tettem le a voksot. Zömmel az ENERGY termékeire támaszkodom. Bár biztosan vannak más jó készítmények is, különösen a gyógynövény alapúak között, de más olyan termékrendszerrel, amely egyúttal energetikailag is ilyen szépen harmonizálja szervezetet – nos, olyannal nem találkoztam. Ha az energetikai kört, az 5 elem tanának körét bárhol, bármelyik elemnél a helyére billentjük, az óhatatlanul viszi maga után a többit is. Az ENERGY-nek éppen az a rendkívüli előnye, hogy könnyedén áttekinthető, világos rendszer, amelynek alapján könnyen és gyorsan lehet tanácsot adni. Pontosan az a nagy érdeme, hogy egyszerű. Ezért is maradok hűséges az ENERGY rendszeréhez, termékeihez. Számtalan igen jó tapasztalatom adódott velük. Az sem mellékes, hogy ha a gyermekgyógyászatban alkalmazom őket, akkor a vásárlás a szülőknek nem jelent nagy anyagi megterhelést. A néhány ezer forintért megvásárolt termékek sokáig, hónapokig elegendők, még akkor is, ha több gyermek használja őket – és mennyi gyógyszert kiválthatunk velük!

– Gyermekgyógyászként nyilván elsősorban gyermekeknek ajánlja ezeket a készítményeket.

– Nemcsak gyermekeknek, hanem felnőtteknek is ajánlom ezeket a szereket. Ha egy gyermek háziorvosaként az ember „bekerül” a családba, előbb-utóbb a szülők és a nagyszülők problémáit is megismeri, és ha tanácsot kérnek tőlem, nekik is nagyon szívesen segítek. Így azt mondhatom, hogy 85-90 éves korral bezárólag foglalkoztam segítségre szorulókkal.

– Jól gondolom, hogy a gyermekek könnyebben és gyorsabban reagálnak az ENERGY készítményeire, mint a felnőttek?

– Így van: akut betegségnél valóban napokban mérhető a javulás, sőt sokszor órákban! A krónikus betegségek esetén a javulás lassabb, az állapottól, az alapbetegségtől, a gyermek szervezetétől függ. De az ENERGY termékek nagyon jók megelőzésre is. Úgy gondolom, hogy mind a megelőzésben, mind pedig az akut és a krónikus betegségek kezelésében fontos szerepük van az ENERGY termékeknek. Bár nem minősülnek gyógyszernek, biztos, hogy igen sok gyógyszeres kezelést – a mellékhatásokkal együtt – ki lehet kerülni velük.

– Ön szerint mire lenne szükség ahhoz, hogy a magyar orvostársadalom jobban megismerje és elfogadja ezeket a készítményeket?

– Optimista vagyok, bízom benne, hogy az orvostudomány és a természetgyógyászat egyszer majd valóban nem ellenfelek lesznek, hanem egymás mellett, egymást kiegészítő és támogató gyógymódként működhetnek. Úgy gondolom, hogy a nyugati és a keleti orvoslás összehangolása felé haladunk – az úgynevezett integratív orvoslás irányában. Nem hiszem, hogy egyik vagy másik módszert elvakultan követni kellene, hanem mindig az egyént, a teljes egyént kell nézni ahhoz, hogy az ember megtalálja, mivel tud leginkább segíteni.

További információ az Energy menüpontunkban, valamint a cég honlapján.

(x)