Pszichoterápiával a lupus ellen?

A pszichoterápia az immunitást ugyan nem befolyásolja, de javul vagy szinten tartható a betegek életminősége – állapítja meg egy spanyol tanulmány. Jelentős könnyebbség ez azoknak, akik a lupus nevű betegségben szenvednek.

A pszichoterápia segíthet az autoimmun betegségben szenvedőknek elviselni a betegséggel együtt járó stresszt és kellemetlenséget. A kognitív viselkedésterápia (magatartásterápia) hatékonynak bizonyult a lupusszal (krónikus, az általa megtámadott szervek gyulladásával és károsodásával járó autoimmun betegség – a szerk.) együtt járó pszichés problémák és az erőteljes napi stressz kezelésében. A terápia javít a betegek állapotán és segít szinten tartani az életük minőségét, még akkor is, ha a betegség aktivitása nem csökken.

A krónikus stressz árt testnek, léleknek

20100314_the_stress_A tanulmányt egy spanyol csoport közölte a Pszichoterápia és Pszichoszomatikus betegségek című lapban. A cikk a kognitív viselkedésterápia szerepét vizsgálja a szisztémás bőrvörösödéssel járó lupus gyógyításában.

A szisztémás lupus erythematosus (SLE) olyan krónikus autoimmun betegség, amelyben számos, sejten belüli sejtalkotórészek ellen irányuló autoantitest termelődik. A betegségnek rengeteg megjelenési formája van, leggyakrabban fiatal nőkön jelentkezik nem deformáló ízületi gyulladás, láz (hőemelkedés), fehérvérsejtszám csökkenés, bőrtünetek, vizeletprovlémák formájában.

A krónikus stressz általában ront a lupusban szenvedő betegek életminőségén, fizikai és pszichés állapotukon egyaránt. A kognitív viselkedésterápia hatékonyságát egy olyan csoporton tesztelték, amelynek tagjai lupusban szenvednek, és nagyfokú napi stressznek vannak kitéve. A 44 főből álló csoport mellett egy véletlenszerűen kiválasztott tagokból álló kontrollcsoportban is vizsgálták az eredményeket. Mindkét csoportot heti 10, egymásra épülő részből álló vizsgálatsorozatnak vetették alá.

Javuló életminőség

Az eredményeket az alábbi szempontok szerint értékelték 3, 9 és 15 hónap után: 1. stressz, szorongás, depresszió; 2. a lupus betegség aktivitása, szomatikus tünetek, a bőrfoltok száma; 3. a vérben található antitestek, C3 és C4 immunglobulin frakciók; 4. életminőség. A vizsgálatok során az elemeket számtalan módon variálták, többször ismételték, és minden variációt külön elemeztek.

A kutatók a teljes követési időszak alatt azt tapasztalták a két csoport eredményeinek összehasonlításakor, hogy a lupusos csoportban a depresszió, a szorongás és a napi stressz szintje nagy mértékben csökkent, és ezzel együtt jelentősen javult a betegek életminősége. Immunológiai szempontból nem tapasztaltak jelentős változást. A kezelés tehát csak a betegséggel együtt járó pszichés problémákon és az életminőségen javított.

(Forrás: (Psychotherapy May Help Autoimmune Disease, Autoimmun betegség, angolból fordította: G. Á.)