Jubilál a Míves Tojás Múzeum

Tíz évvel ezelőtt, 2000-ben nyílt meg Zengővárkonyban az ország első állandóan nyitva tartó, díszített tojásokat bemutató kiállítóhelye, a Míves Tojás Múzeum. Mára a kis múzeum országos, sőt határainkon is túllépő ismertségre tett szert.

A múzeum a népmûvészeti tojásdíszítmények változatos és gazdag gyûjteménye. Gyûjtőköre elsősorban Európa, kiemelten a Kárpát-medence. Hazai tojásfestők és díszítők alkotásai tájegységenként mutatjuk be. A múzeumban megtalálhatók az Európában ritkábban előforduló, távolabbi tájak kultúráját reprezentáló izraeli, kínai, indonéziai darabok is. A múzeum, a fiókokban őrzött gyűjtemény és az új szerzemények felhasználásával idén februárban jubileumi felkészülésként, már negyedik kollekcióját mutatja be.

A múzeum intenzív marketingtevékenysége elindította a tojásdíszítés reneszánszát hazánkban. A múzeum társrendezője volt az 5. tojásvilágnapi eseményeknek, megjelent Budapesten a művésztterápiás világkongresszuson, majd az európai múzeumok fórumán is Luxemburgban. Az elmúlt tíz év alatt több mint 70 időszakos kamarakiállítás szervezésében vett részt országszerte és külföldön is. Az évek során hagyománnyá váltak a húsvéti és kulturális örökségnapi rendezvények. A szakmai rendezvények a tojádíszítők kapcsolattartását és továbbképzését segítik. A múzeum kezdeményezte és szervezte a Tojás Díszítők Nemzetközi Társasága (TDNT) megalakítását, hogy a múzeum informális baráti köre mellett egy civilszervezet lehetőségei is segitsék a tojásdíszítő népművészet hagyományainak életben tartását. Mind többen éreznek kedvet és mutatnak tehetséget a tojásdíszítéshez. Örvendetesen növekszik a népi iparművész minősítést megszerzők száma is.

A múzeum célja az elmúlt tíz év során változatlan: A tojásdíszítő népművészet tárgyi emlékeinek gyűjtése, megőrzése és első sorban bemutatása, a hagyományőrző ismeretterjesztés, a közönség szolgálata.

Tavaszi programok az idén 10 éves Míves Tojás Múzeumban

Nagyhét, húsvét, locsolkodás, hagyományápolás és hímes tojás – mindez hozzátartozik Zengóvárkonyhoz és az itt működő Míves Tojás Múzeumhoz. Minden évben, így az idén is a múzeum szervezésében lázas munka kezdődik az ősi ünnep jegyében.

A nagyheti programok sorában az a virágvasárnapon megrendezésett Ifjúsági Tojásfestő verseny volt, amely idén már nemzetközi szintű volt. A kevésbé ügyesek versenyen kívül ülhetnek asztalhoz és tanulhatnak tojást festeni a nagyhét minden napján. A „Hímes tojás szeretteinknek” program keretében szakértő kezek, neves tojásfestők segítik az alkotások létrejöttét.

A nagyhét folyamán (2010. március 29 – április 2.) tojásfestő bemutatókra is sor kerül naponta 10-től 17 óráig. A múzeumba ellátogató közönség nyomon követheti, hogy hogyan válik egy közönséges tyúktojás igazi hímessé. Az idén is ráadás a tojáspatkolás bemutatása, mely hétfőtől szerdáig tekinthető meg. Húsvét héfón, reggel ½ 10-tól a Zengóvárkonyi Népiegyüttes „Húsvéti locsoló”-című néptáncos műsorával a nap folyamán többször is köszönti az idelátogatókat.

(Forrás: Míves Tojás Múzeum)