Húsvéti terített asztalunk: bőség és egészség

A húsvéti ünnepeket is fogadhatjuk finom, az emésztőrendszerünknek és a gasztronómiai élvezeteknek tetsző menüsorral. A néphagyományoknak is megfelelő, konzervatív ünnepi ételek sorába természetesen beleillik a tavaszi gyógyfüvek alkalmazása, hiszen vágyunk a tavaszra, az új ízekre. Fitoterapeuta természetgyógyász szerzőnk, Németh Imréné Éva írása.

Húsvétvárás, tojásfestés

Hogy kezdjek a tojásfestéshez? Mivel jobb tojást festeni: természetes vagy mesterséges festékkel? Ha nem reped meg a tojások héja, azok minden további nélkül ehetőek. A tojásfestékek nagy része ételfesték, így elvileg nem okoznak gondot, de aki például asztmás, az inkább ne egye meg a színes tojást. A hagymahéj, kurkuma, cékla biztosan nem okoz gondot.

Húsvét előtt, húsvét után: mini sonkás tekercsek

A konyhában nem kell mindig valami extra, grandiózus ételt alkotni ahhoz, hogy sikert arassunk. Néhány hozzávalóval és képzelőerővel igazán különleges fogást készíthetünk – akár maradékból is. Külön öröm, ha a finomság hamar elkészül, mint például az alábbi kis tekercsek füstölt sonkával. Nem kell más, csak tészta, egy kis sonka, paradicsom és reszelt sajt.

Tojásfa zsákvarrótűvel

Német nyelvterületről érkezett, s már hazánkban is egyre divatosabb húsvéti asztaldísz a tojásfa. A vázába helyezett, frissen kizöldült gyümölcsfa vagy virágba borult aranyeső ágaira kifújt hímes tojásokat akasztgatunk. A tojás díszítése lehet hagyományos vagy modern, festett, szalvétával dekorált, textillel bevont – vagy magát az igazi tojást is helyettesíthetjük valami mással…

Húsvét élő nyúllal vagy plüssnyuszival?

Kisgyerekes szülők számára sokszor óriási dilemmát jelent, hogy engedjenek-e az unszolásnak, és kapjon-e a gyermek húsvétra élő nyuszit. Sokan nem is gondolnak bele, hogy a nyuszi nemcsak az ünnepnapokra vagy a tavaszi szünetre szóló „cukiság”, hanem élő állat, amely akkor is felelősségteljes gondozást igényel, ha már ráunt a gyermekünk.

Húsvéti allergének

Nyuszi, barka, locsolókölni, tojás. Az ünnep elengedhetetlen kellékei, sokak számára jelenlétük mégis többet árt, mint gondolnánk. Milyen allergénekre számíthatunk húsvétkor?

Húsvéti szokások más országokban

A keresztény egyházakban a húsvét Krisztus feltámadásának ünnepe. Ez mindig is az egyik legjelentősebb keresztény ünnep volt, hiszen a megváltás, amelynek beteljesedése Krisztus feltámadása, a kereszténység legfontosabb üzenete. Az ünneplésnek a különböző országokban eltérő hagyományai alakultak ki.

Családi nyúlkergető

Ha még nincs programunk húsvétra, csapjuk a hónunk alá házinyulunkat, és irány Zalakaros! Nincs nyulunk? Az sem baj. A verseny a nézők számára is remek szórakozást kínál.

Terítéken a húsvét

Elkészült a dekoráció, megfestettük a tojásokat, jöhet a húsvét. Lássuk, mi kerül az ünnepi asztalra. Íme néhány, a hagyományostól eltérő vendégváró falat.

Mi kerül az asztalra?

Közeledik a Húsvét. Ilyenkor mindenki bevásárlási lázban ég, de nem mindegy, milyen minőségű termékek kerülnek az ünnepi asztalra. Lássuk, mit tanácsol a termékvizsgálat és tanúsítás szakértője, a TÜV SÜD KERMI Kft.