Mi kerül az asztalra?

Közeledik a Húsvét. Ilyenkor mindenki bevásárlási lázban ég, de nem mindegy, milyen minőségű termékek kerülnek az ünnepi asztalra. Lássuk, mit tanácsol a termékvizsgálat és tanúsítás szakértője, a TÜV SÜD KERMI Kft.

Olvassuk el a címkét
Az ünnepekkor kiemelt szerepe van az étkezéseknek. Nagyon lényeges azonban, mi kerül az asztalra: vásárlás előtt tüzetesen nézzük át a csomagolást, ugyanis minden információnak itt kell szerepelnie. ÍA gyártónak/forgalmazónak szerepeltetnie kell minden felhasznált összetevőt a csomagoláson, csökkenő mennyiségi sorrendben. Az élelmiszer előállítása során csak engedélyezett anyagokat lehet felhasználni, az előírások által meghatározott mennyiségben. Az kötelező előírások betartásával hozzáadott adalékanyagok a fogyasztók egészségét nem veszélyeztetik. Minden adalékanyagnak (pl. antioxidáns, színezék, tartósítószer) van egy beazonosítható E száma, a csomagoláson az összetevők között gyakran csak ezt jelölik.
Azt is egyértelműen jelölni kell, meddig őrzi meg a termék a minőségét.
Célszerű megnézni, milyen allergén anyagokat tartalmaz a termék – ezeket minden esetben jelölni kell.
Nem megfelelő minőségű termék esetén vissza kell vinni a terméket a vásárlás helyére, és ott kötelesek helyben orvosolni a problémát.
Sonka: A nyers sonkákat pácolással állítják elő, és füstöléssel és/vagy szárítással tartósítják.
A csomagoláson fel kell tüntetni, hogy a sonka nyers, és ha csak szárították, a füstölés hiányára utalni kell. A csomagoláson utalni kell az előállítás módjára a darabolt, vagy kötözött szavakkal. A nyers sonkák címkéjén fel kell tüntetni, hogy nyersen vagy hőkezelve (főzve, sütve) fogyasztandó.
A hőkezelt sonkák esetében a címkén fel kell tüntetni, hogy főtt, vagy sült; illetve az előkészítés módját.
Csokoládé, illetve kakaós figurák: (nyuszi, tojás stb.) : Figyelni kell, hogy a termék csokoládéból készült-e, vagy kakaós masszából.
A csokoládé alapvetően kakaótermékekből (kakaóvaj, kakaópor) és cukorból készül, és 5%-nál kevesebb más növényi zsiradékot tartalmazhat. A kakaós masszafigurák kakaóporból és/vagy kakaómasszából, cukorból és nagyobb mennyiségű növényi zsiradékból, illetve szükség szerint tejkészítményekből készült termékek.
Amennyiben a polcon lévő termék kakaótartalmú, vagy egyéb bevonómasszából készült, úgy a megnevezésben ennek szerepelnie kell.
Tojás: A kereskedelemben kapható tojásokat darabonként jelölni kell. A tojásokon szereplő nyilvántartási szám jelzi, hogy a tojás honnan származik, illetve hogy milyen az alkalmazott állattartási technológia.
A tojáson, vagy a csomagoláson jelölni kell a tojás méretét is.
A tojások dobozán szerepelnie kell minőség megőrzési időnek.
A vásárolt tojások frissességét leginkább hűvös, 18°C alatti helyen való tárolással őrizhetjük meg.

Játék Nem húsvét a húsvét játékok nélkül. De nem mindegy melyik korosztálynak mit veszünk.

A játékokon kötelező feltüntetni, mekkora gyerekeknek a legcélszerűbb ajándékozni a szóban forgó terméket. Sok termék nem ajánlott 3 évnél fiatalabb gyerekeknek. Ez a jelölés általában arra figyelmeztet, a terméknek levehető, letörhető részei vannak, melyek lenyelve komoly problémákat okozhatnak.

A plüss termékek kiválasztásánál is szem előtt kell tartanunk, hogy az adott állatka ne legyen túl nagy a gyereknek, és ne hulljon a szőre.
A terméken rajta kell lennie a CE jelölésnek, mely a megfelelőséget igazolja.

Végül, annak ellenére, hogy biztonságos játékot vásárolunk, ne hagyjuk felügyelet nélkül a kisgyermeket!

(Forrás: Mire figyeljünk a húsvéti termékek vásárlásánál?)