Húsvétvárás, tojásfestés

Hogy kezdjek a tojásfestéshez? Mivel jobb tojást festeni: természetes vagy mesterséges festékkel? Ha nem reped meg a tojások héja, azok minden további nélkül ehetőek. A tojásfestékek nagy része ételfesték, így elvileg nem okoznak gondot, de aki például asztmás, az inkább ne egye meg a színes tojást. A hagymahéj, kurkuma, cékla biztosan nem okoz gondot.

A festeni kívánt tojásokat főzzük keményre. Ha azt akarjuk, hogy főzés közben ne repedjen meg a tojás héja, tegyünk egy evőkanál sót a főzővízbe, vagy zsákvarrótűvel óvatosan lyukasszuk ki a tojás tompább végét. A megfőzött tojást kanál segítségével óvatosan tegyük bele a festőlébe. Minél tovább ázik a tojás a színezékben, annál sötétebb lesz a színe. Ha elnyerte a kívánt színt, vegyük ki a festékből, hagyjuk megszáradni, majd dörzsöljük át olajos papírtörlővel, hogy szép fényes legyen.

Természetes vagy mesterséges?

A mesterséges festékeket üzletekben árusítják. Segítségükkel különböző színű tojásokat kapunk: pirosat, sárgát, zöldet, kéket. Forrásban lévő vízben oldjuk fel a festéket. Szűrjük le. 0,5 l vízhez 2 evőkanál ecetet öntsünk. Ha sárga vagy narancsszínű festéket használunk, ecet helyett 1 teáskanálnyi sót kell használni. A tojást tegyük kanálra és engedjük bele a festékbe. Ennyi az egész.

A természetes festékek tárháza hagyományos hagymahéjtól az ibolyaszirmokon át a kurkumáig szinte határtalan választást kínál.
Ime néhány példa.

Kurkuma: ahhoz, hogy sárga színű tojásokat kapjunk két evőkanál kurkumát tegyünk 2 dl meleg vízbe. Ebben áztassuk a főtt tojásokat legalább fél órán át, hogy intenzív színt kapjunk.

Spenót: zöld színű tojások festésére használják. A tojásokat a spenóttal 20-30 percig szükséges főzni.

Cékla: a tojásoknak halvány rózsaszínű vagy piros színt ad. A halványabb színhez elég az áztatás, az élénkebb szín eléréséhez főzzük a tojást a céklalében.

Ibolyaszirmok: a húsvéti tojásoknak ibolyaszínt adnak. Ennek eléréséhez tegyük a virágszirmokat és a tojásokat forró vízbe, hagyjuk egy éjszakán át ázni benne. Ha a vízbe teszünk egy kevés citromlevet, levendulaszínt kapunk.

Kávé: sötétbarna szín elérésére használják. Ehhez a tojásokat 250 ml kávéban kell megfőzni.

Vöröshagyma héj: öntsünk a hagymahéjra annyi vizet, hogy ellepje és főzzük 30 percig, majd áztassuk bele a tojásokat. Az áztatás idejétől függően a tojások a halvány vöröstől sötétbarna színig terjedő színskálán pompáznak. A szín a héj mennyiségétől és a festés idejétől függ.

Nem csak hímes tojás

Ha nem elégszünk meg az egyszínű tojásokkal, de nem merünk belevágni a míves pingálásba, alkalmazzunk egyszerűbb módszereket.

Mintás tojások: Vegyünk egy szép petrezselyemlevelet, és kicsit benedvesítve simítsuk a tojásra. Kössük bele a tojást a rátapadt levéllel együtt egy darab nylonharisnyába, és így helyezzük bele a festőlébe. Lehet papírból is kivágni virágot vagy egyéb díszítést, és azt tapasztani a tojás oldalára a nylonharisnyával. Készíthetünk a locsolóknak akár egyedi, monogramos tojást is.

Tarka (foltos) tojás: Forgassuk a nedves tojásokat száraz rizsbe, majd csomagoljuk be nylonharisnyába. A nylon végeit szorosan el kell kötni cérnával, hogy a rizs hozzányomódjon a tojáshoz. Áztassuk a kívánt festőlében.

Csíkos tojások: Ha a tojásokat festés előtt befőttes gumival átkötözzük, csíkos tojásokat kapunk.

Díszíthetjük a tojásokat zsinórral, szalaggal, mutatós, vidám textíliával, apró virágokkal is, melyeket ragasztóval vagy csirizzel ragasztunk a tojásra.

Ültethetünk a tojásokra kicsi koronát, vagy sapkát ültetni, amelyre rá van írva a gyermek keresztneve vagy nevének kezdőbetűi. A papírsapkás tojásokra akár arcot is rajzolhatunk, amitől huncutul és gyerekesen néznek ki.

Pettyes tojásokhoz lyukasztó és színes papír segítségével készítsünk apró köröket. Ragasszuk fel ezeket a tojás felszínére. Lehet mintát vagy virágokat kirakni, vagy egyszerűen csak elszórni a tojás felszínén.

Mozaikozott tojást készíthetünk különböző színű tojáshéj darabkákkal. Akril festékkel fessünk be nagyobb darab tojáshéjakat. A héjat előtte töröljük át ecettel, hogy az akril festéket egyenletesen lehessen felvinni. Kenjük be a főtt tojást csirizzel, és ragasszunk mintákat a színes héjdarabkákból

A tojásdíszítés variációi kimeríthetetlenek. Vessük be a fantáziánkat, még jobb, ha a gyerekeket is bevonjuk az alkotásba, és az ünnepi húsvéti asztal színessé és ünnepivé válik az eredeti díszítésű tojásokkal.

(Oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)