A virágoskert gyógyító növényei

Akár a saját kertünkben vagy egy balkonládában is nevelhetünk terápiás hatású és ugyanakkor szép virágokat. A kék búzavirágot és a bársonyvirágot szinte minden ki ismeri valószínűleg és nem csak szépségükért érdemes elültetni őket, gyógynövényként is régóta ismertek.

búzavirágAz univerzális búzavirág

A búzavirág virágait komplex terápiában alkalmazzák krónikus vese- és húgyúti gyulladások esetében. Hatásos a szív- és érrendszeri, valamint vesebetegségekkel kapcsolatos ödéma ellen és alkalmazzák vesemedence gyulladás, hólyaggyulladás, húgycsőgyulladás, neurózisok és más betegségek ellen is. Klinikai adatok is alátámasztják, hogy kiválóan gyógyítja a máj és az epe utak betegeit, gyógyításában, javítja az emésztési funkciókat is.

A forrázat elkészítéséhez 1 evőkanál búzavirág virágot öntsünk le egy pohár forró vízzel és fedő alatt főzzük vízfürdőn 15 percig. 45 percig hűtsük, szűrjük le, facsarjuk ki és adjunk hozzá annyi vizet, hogy pótoljuk a főzéskor elpárolgott mennyiséget. A forrázatot két napig tároljuk hűvös helyen. Belsőleg alkalmazzunk melegen naponta háromszor egy evőkanállal.

Bársonyvirág

bársonyvirágA bársonyvirágok (Tagetes) – szinte legtöbb kertben megtalálhatók, valószínűleg mindenki ismeri. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy ezeknek az első látásra jelentéktelen virágok hazája Dél-Amerika és kiváló gyógyító erővel rendelkeznek. Sok illóolajat és egyéb hasznos anyagot tartalmaznak.

A bársonyvirág ázatát használják levéltetvek, poloskák, bolhák és egyéb virágos és veteményes kerti kártevők ellen, a gladiólusz hagymák különböző gombás megbetegedéseinek, az őszirózsák és a fekete lábú violák palántáinak fertőtlenítésére.

Ehhez egy zománcos vödröt félig töltsünk meg a felaprított növényekkel (lehet szárított is). Töltsük tele meleg vízzel és hagyjuk állni két napig. Ezután le kell szűrni, hozzáadni 40 g szappant és felönteni 10 literre. Ezzel az ázattal lehet permetezni a termés beéréséig a bogyókat. A szárított növény csokrait ruhásszekrényekbe és kamrákba szokták tenni a kártevők elriasztására. A bársonyvirág virágainak kosárkáit összegyűjtik és szobahőmérsékleten szárítják meg teljesen.

A népi medicina gyakran alkalmazta különböző betegségek gyógyítására is. A virágkosárkák vizes ázatát nyugtatóként, vízhajtóként, izzasztóként és gilisztahajtó szerként használják. Ezen felül a virágaiból készült ázat vagy tea külső és belső vérzések esetében javallt szer a véredények falainak megerősítésére.

Giliszták, vérzések
A bársonyvirág virágaiból 1 evőkanálnyit egy pohárnyi forró vízben állni hagyunk 30 percig, majd leszűrik. A forrázatot naponta 3-4 alkalommal 2 evőkanálnyi mennyiséggel fogyasztjuk.

Fonalférgek
2 evőkanálnyi bársonyvirág virágot leforrázunk 1 pohárnyi forró lobogó vízzel, állni hagyjuk 20 percig. Óránként 1 evőkanálnyit kell bevenni belőle.

Gyógytea, általános erősítő tea
A bársonyvirág virágkosaraiból 2 evőkanálnyit, 1 evőkanálnyi gyöngyvesszőt (legyezőfű, Filipendula) 2 pohárnyi forró lobogó vízzel leforrázunk, zárt edényben állni hagyjuk 20 percig. Naponta 3 alkalommal fogyasszunk egy-egy pohárral evés előtt.

(Forrás: Bársonyvirág, A kék búzavirág; oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)