Xanax helyett…

Hogyan lehet elkerülni a depresszió és a hozzá kapcsolódó folyamatos gyógyszerszedés csapdáját? A megoldás: megelőzés! És mi segíthet ebben jobban, mint egy életerőt hordozó, lelkesedést keltő hobby.

A betegségek kialakulását rendszerint megelőzi egy hosszabb-rövidebb lappangási szakasz, melynek első része nagyon sokszor lelki szinten zajlik. A depresszió esetében ez jól felismerhető, hiszen az egyén lelki válságban, folyamatos mélyponton van, küzd a problémáival, környezetével, míg észrevétlenül el nem jut oda, hogy feladja. Öntudatlanul is áldozati pozícióba helyezkedik, már nem is akarja a problémákat megoldani, majd az orvos, a gyógyszer, a család, a terápia megteszi helyette. Akaratlanul is tehetetlen, erőtlen, kilátástalan „beteggé” válik.

Itt a scrapbook

Tény, hogy a körülményeink kedvünkre alakítása vagy elfogadása nem könnyű dolog. Megfáradt, életunt lélekkel azonban még nehezebb! Ekkor jöhet képbe egy valódi szeretetet, szépséget és életerőt hordozó hobbi, a scrapbook, vagyis személyes és kreatív album készítés!

Itt a nyár, a természet ontja a varázslatos színeit, formáit, anyagait, a hosszú nappalok pedig tálcán kínálják az időt ahhoz, hogy megismerjük a scrapbook technikát! Ha süt a nap, az árnyékban, egy fa alatt elmélyülten és átszellemülve  lehet „játszani”, ha rossz az idő, akkor meg különösen hasznos a szépségek álomvilágába lépni!

Olyan hobbi ez, amit a gyermekekkel, unokákkal is meg lehet osztani, nem kizárva őket a tevékenységünkből, hanem éppen a közös alkotás élményével megajándékozva!

Mi is az a scrapbook? Egyszerűen fogalmazva – album készítés. De nem ám akármilyen album! Saját kezűleg készített, speciális anyagokat és technikákat alkalmazó, személyes kötődésű, egyedi kincs.

Anno talán az anyukánk is készített ilyet!  Egy könyvecskét, melynek borítója a gyermekkori kispárnánk huzatával van bevonva. Szerepelnek benne fényképek rólunk, egyedi feliratokkal, ott az első hajacskánk szalaggal átkötve, egy gyermekkori rajz, préselt virágok az első családi nyaralás emlékeként… Nagy élmény egy ilyet a kezünkbe venni! Na, ez a scrapbook!

Alkotás és megújulás

Nemrég fedeztem fel, hogy ehhez ma milyen fantasztikus kultúra társul! Találtam több weblapot is, mely mindent megad ahhoz, hogy megismerjük, megtanuljuk; közösséget, melynek tagjai lehetünk. Van tanfolyam, ahol meg lehet tanulni, hogyan kell ezt alkalmazni, webáruház, ahonnan a szükséges anyagokat be lehet szerezni, galéria, ahol a kész munkákat meg lehet mutatni, fórum, ahol más alkotókkal lehet kapcsolatba kerülni, szóval mindent megvan ahhoz, hogy az önkifejezésnek egy értékes, különleges formáját válasszuk!

Ma már rendkívül sok alapanyag alkalmazható, a képzeletnek semmi sem szab határt! Az anyagokat és a képgalériákat nézegetve, pedig beindul a fantáziánk, születik a csoda!

Az alkotó tevékenységet az ősi, természetes gyógymódok között is említik! Amikor alkotunk, szinte más tudatállapotba kerülünk! Kiszakadunk a mindennapok gondjaiból, észrevétlenül megoldások születnek életünk más területeire is, pedig nem is gondoltunk rá! A kiégett ember új energiákat, örömöt talál, új célokat, terveket alkot. Munkáinak bemutatásával figyelmet, sikerélményt kap, megélheti az ajándékozás örömét, a fórumon keresztül pedig egy alkotó közösséghez tartozhat. Ez erőt ad nemcsak depresszióra hajlóknak, de egészséges, alkotó, kreatív, pozitívan gondolkodó, sikeres embereknek is.

Mindenkinek sok sikert, jó egészséget és nagyszerű élményeket kívánok!

Erdei Zita
http://negyvenfelettiek.hu/
(Az illusztrációk Sabee /Korsós Szabina/ alkotásai.)