11 egyszerű mód a kiégés elkerülésére (2.)

A kiégés nem csak a segítő szakmák velejárója. Bárkit, aki nem-szeretem élethelyzetben van, legyen az munkahely vagy személyes kötelezettségek, fenyeget a kiégés veszélye. Íme, néhány további ötlet ennek elkerülésére.

6. Kérjünk segítséget

Ez kemény dolog, főleg, ha Ön az a leleményes megoldom-én-a-magam-módján típusú személy. De megéri a segítség kérésre fordított időt, hogy megértse, mi az, ami lehúzza. Megéri a feszengést, ami azzal jár, hogy elismeri, valamit nem képes maga megoldani, hiszen így juthat valóban segítséghez.

Mindegy, hogy egy folyamat konkrét részletével küzd vagy valami általánosobb dologgal, például az időkezeléssel, ha segítséget kér, gyorsabban megkapja a megoldást, mint ahogy egyedül valaha is remélte volna. Ha el akarja kerülni a kiégést, időnként nyelje le a büszkeségét, és kérjen segítséget.

7. Nevettessünk meg másokat

A humor még a legstresszesebb körülmények között is segít megőrizni az egészségünket. A nevetés szórakoztató, és remek stressz csökkentő módszer. Még jobb, ha megtalálja a módját, hogy másokat megnevettessen. Ez nem csak csökkenti minden résztvevő stresszszintjét, ráadásul még arra is lehetőséget kínál, hogy Ön elkezdje önmagát az öröm és nevetés forrásának tekinteni munkahelyi és magánéleti csoportjaiban.

Nehezére esik majd savanyúnak lenni és szomorú gondolatokkal foglalkozni, ha az Önt körülvevő emberek boldogok és lelkesek, hogy Önnel lehetnek. Nem kell komikustehetségnek lenni. Kezdetnek megteszi, hogy megtanul néhány jó viccet, a többi meg már jön magától!

8. Készítsünk menekülési listát

A „menekülési lista” mindazon dolgoknak a listája, amelyeket megtehet annak érdekében, hogy kimeneküljön egy helyzetből, amely az idegeire megy. A menekülési lista olyan dolgokat tartalmazhat, mint például végső javaslat benyújtása vagy fizetésemelés kérése. Vagy lehet például szakmai önéletrajz beadása egy új lehetőség megpályázásához vagy lemondólevél megtervezése.

Lehet, hogy soha nem fogja végrehajtani a listán szereplő tételeket, de a menekülési lista megírásának folyamata segít fejben tisztázni, hogy a helyzete nem teljesen reménytelen. Vannak lehetőségei. Lehet, hogy nem a legkellemesebb vagy legjobb lehetőségek, de az biztos, hogy nincs odaszögezve egy adott helyzethez.

9. Alakítsuk át a reggeli rituálét

Reggel bal lábbal kel, mert későn ébredt, kapkod, és az utolsó percben lép ki az ajtón? Próbálja meg lelassítani a reggelét. Állítsa az ébresztőórát a szokásosnál néhány perccel korábbra, és az így nyert időt fordítsa arra, hogy elüldögél a lakás egy napos pontján egy csésze kávéval vagy egy jó könyvvel a kezében.

Ahogy szép lassan egyre többet hoz ki a reggeléből, egyre jobban fog ragaszkodni a „saját” idejéhez. Miért? Mert úgy választott, hogy azzal indítja a napot, hogy önmagára összpontosít, ahelyett, hogy úgy robbanna ki az ágyból, mint egy rohamosztag.

10. Ne keressünk kifogásokat

Mindennek, ami éppen most lehúz, a főnök, az élettárs, egy barát vagy ügyfél az oka? Ha azt figyeli, mennyire felidegesítik mások, a legjobb úton halad a megőszülés és a nagy fokú kiégés felé.

A megoldás? Fogadja el a saját felelősségét az Önt sújtó problémákban. Aztán pedig kezdjen neki a kiút megkeresésének. Ha abbahagyja mások hibáztatását, egyre több jót fog meglátni saját életében, és a kétségbeesett magány már nem fogják tudni lehúzni.

11. Legyen felelősségre vonható

A felelősségre vonhatóság valami olyasmi, amit mindannyian ismerünk, de ritkán használjuk ki. Használja fel felelősségre vonhatóságát személyes fejlődése ösztönzésére és a kiégés elkerülésére. A trükk az, hogy találjon valakit, akiben megbízik, hogy megmondja, mit tesz Ön rosszul, és segít a továbblépésben.

Akkor érhet el igazán jó eredményt, ha az Önt felelősségre vonó személy nem rokona vagy szerelmese. Ők ugyanis tipikusan nem képesek objektíven tekinteni az Ön fejlődésére. Azok az emberek, akik a legközelebb állnak Önhöz, gyakran találnak kifogásokat az Ön számára, Ön pedig minden áron szeretné elkerülni a kifogásokat, igaz?

(Forrás: 11 Simple Ways To Avoid Burnout, angolból fordította: H.O.)