Veszélyforrás a házi kozmetikum?

Jó néhány éve reklámozzák már az úgy nevezett natúrkozmetikát, más szóval a természetes szépségápolást. A „vissza a természethez” mottó hívei azt hangoztatják, hogy kerüljünk minden kozmetikai készterméket, és kizárólag saját kezűleg elkészített krémeket és keverékeket használjunk. Vitathatatlan, hogy az otthon kikevert maszkok és pakolások, amelyek receptjeit sok felé megtalálhatjuk, a normál bőrápolás értékes kiegészítői. Mi a helyzet azonban a saját kezűleg kikevert krémekkel?

Mennyi az annyi?

Mindig azt hangoztatják, hogy a saját magunk által kikevert krémekkel nagyon olcsón jövünk ki. Ha azonban komolyan nagyító alá vesszük az egyes recepteket, hamar kiderül, hogy az összetevők egy része rendkívül drága. És ne feledjük azt se, hogy a házilag elkészített krémek nem tartalmaznak konzerváló szereket, ezért hamar megromlanak. Neves bőrgyógyászok véleménye szerint az ilyen házi szereket nem szabadna egy napnál tovább tárolni. Még a legértékesebb natúrkozmetikumok is árthatnak a bőrnek, ha beszennyeződnek és már nem csíramentesek. Többek között ez az oka annak is, hogy a bőrgyógyászatban használt, konzerváló anyagot nem tartalmazó kenőcsöket olyan kis mennyiségekben írják fel, s feltüntetik azt is, meddig használhatóak a megbontott készítmények.

Egyébként a természetes szépségápolás hallgatólagosan abból indul ki, hogy a nagy számú, általuk ajánlott természetes anyag mindegyike feltétlenül megfér a bőrrel, sőt kedvezően hat rá. Ez azonban egyáltalán nem így van. Mindenki tudja, hogy a különböző növényi hatóanyagok allergiát vagy egyéb bőrproblémákat okozhatnak. Ha ezt nézzük, máris nagyobb fontosságot nyer az a tény, hogy a házilag elkészített kozmetikumok esetében alapvetően nem végeznek összeférési tesztet.

A késztermék előnyei

Ugyanakkor a biológiai késztermékeket rendkívül szigorú vizsgálatoknak vetik alá. Nem csak pontos vegyi elemzést végeznek rajtuk, hanem számos tesztszemélyen is ellenőrzik a hatásukat (gyakran 200-nál is több személy vesz részt egy ilyen teszten). Ha tehát ezek a kozmetikumok piacra kerülnek, biztosak lehetünk benne, hogy nem csak az egészségügyi szabályozásoknak, hanem az élelmiszeripari és kozmetikai előírásoknak is megfelelnek. Még ha a kozmetikai piac termékei gyakran drágák is, a konyhából származó kozmetikumokkal szemben döntő előnyökkel rendelkeznek:

  • A kereskedelmi forgalomban kapható minden kozmetikai termék klinikailag tesztelve van.  A bennük megtalálható alkotók hatása ismertek, a készítmények bőrtípus szerint választhatók.
  • A késztermékek konzerváló anyag tartalma miatt garantált, hogy a termék bakteriológiai szempontból nem változhat. Azaz, kizárt, hogy a termékben csíra és baktérium fejlődne ki. Ezt a házi szerek esetében nem lehet garantálni. A baktériumok kellemetlen gyulladást okozhatnak az érzékeny arcbőrön.
  • Végül: Késztermékek használata során, ésszerű használat esetén egy tégely vagy tubus sok hétig elég. A házilag kevert kozmetikumok esetében, a káros mellékhatások elkerülése érdekében rövid időközönként friss adagot kell készíteni.

A házi kozmetikumok gyakran teljesen hibás érvekkel szállnak harcba a kozmetikai késztermékekkel szemben. Azt állítják, hogy a kozmetikai ipar ásványolaj-származékokból állítja elő termékeit. Ez, a napjainkban túlnyomórészt kapható biológiai késztermékek esetében természetesen nem így van. A tápláló krémek alapjául például bőrrokon növényi és állati zsiradékok szolgálnak.

Másik érv a késztermékekben megtalálható tartósítószerek. Amit ezzel kapcsolatban tudni kell: Ezeknek az anyagoknak az ártalmatlanságát olyan sok objektív teszttel ellenőrzik, hogy ezt a kifogást, minden további vita nélkül ejteni lehet.

Röviden összefoglalva

A házi kozmetikai szerek nem hogy előnyökkel rendelkeznének a késztermékekkel szemben, de kifejezetten hátrányokkal bírnak – és ez az utóbbi években, amikor a kozmetikai késztermékek gyártása egyre inkább biológia alapon történik, csak erősödik. Ráadásul a késztermékek – melyek tesztelve vannak, és célzott hatóanyagokat tartalmaznak – hatékony és kényelmes bőrápolásra kínálnak lehetőséget, minimális kockázattal. A házi kozmetikum – ha már kipróbálta egyszer, és megvásárolt hozzá egy csomó összetevőt, akkor már Ön is látja – legtöbbször semmi jóra nem vezetnek.

(A dolgok általában nem egyértelműen azok, amiknek látszanak. Megállunk valahol, és megtekintjük egy szemszögből, aztán már véleményt is alkotunk. Pedig szinte minden érdemes körüljárni, több oldalról megnézni, különböző szempontokat figyelembe venni. Mi most ezt a lehetőséget kínáljuk Önöknek. Mai két cikkünkben „a lemez két oldalát” mutatjuk be. A döntést pedig meghagyjuk Önöknek.)

(Forrás: Kosmetik aus der Küche, németből fordította: Harrach Orsolya)