A világegyetem jelképe – a tojás

A tojásban minden tökéletes: a forma is, a tartalom is. Ráadásul egy tartalmas szimbólum. Az ókori népek azt hitték, hogy a tojás a Világegyetem jelképe, belőle született a világ, amely körülveszi az embert. Az egészséges táplálkozás tudományának területén pedig a tojás a kezdetek óta értékes élelmiszernek számított, bár az étkezésbe bekapcsolásának javallatai időről időre változtak.

Különböző tojásokA fürjtojástól a teknőstojásig

Az emberek ősidők óta használták étkezéseikben a vadmadarak tojását. Idővel megjelentek településeiken az első tyúkok, és megkezdődött a tenyésztésük. Ma már el sem lehet képzelni az európai konyhaművészetet tojás nélkül.

A fürjtojás nagyon hasznos. Több benne a D vitamin, mint a tyúktojásban. Ezen kívül magas testhőmérsékletének köszönhetően (42 ºC) a fürj ellenálló a fertőző betegségekkel szemben. Tenyésztésükkor nem használnak oltást és antibiotikumot, ami jelentősen emeli a tojás élelmiszeri értékét.

A libatojásnak specifikus szaga és mellékíze van, ezért a konyhaművészetben nem túlzottan használják. Ezen kívül gyakran szalmonellával fertőzött, ezért használat előtt alaposan meg kell mosni, és legalább 15 percig kell főzni.

A kacsatojás egy kicsit nagyobb a tyúktojásnál. Sajátos szaga és kifejező íze van. A kacsatojás sárgája ideális a sütemények készítéséhez, szép aranyszínű árnyalatot ad a piskótáknak.

A gyöngytyúk tojása különösen Afrikában népszerű. Valamivel kisebb a tyúktojásnál, a fehérjéje keményebb, a sárgája gyengébb, mint a tyúktojásé.

A struccok tojják a legnagyobb tojásokat (2 kg-ig). Ízben kicsit különböznek csak a tyúktojásétól, azonban egy gigantikus strucctojással akár tíz embert is jól lehet lakatni.

Az ókori hiedelmek szerint különleges gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek a teknőstojások – növelik a férfierőt. A madártojástól eltérően ezek a tojások kerekek, és nem héj, hanem elasztikus bőrszerű védőréteg borítja őket. A fehérje átlátszó és kocsonyás, a sárgája pedig ugyanolyan, mint a tyúktojásé. Ezeket nem főzni szokás, hanem sütni.

Kincs a héjban

A tojás legértékesebb része a sárgája. Egyharmada telítetlen zsírsavakban és lecitinben gazdag zsírokból áll. Van benne koleszterin is, de az újabb elképzelések szerint a koleszterin és a licitin 1:6 arányú összetétele a tojás sárgáját gyakorlatilag veszélytelenné teszi a véredények számára. A lecitin a koleszterin molekulával vegyületet alkotva visszatartja azt a véráramban, és nem engedi a véredény falába behatolni.

A magas minőségű zsírok mellett a tojás sárgája 17% körül tartalmaz teljes értékű fehérjét is. Több van benne, mint a tojás fehérjéjében! Ezen kívül a tojás sárgája gazdag vitaminokban és értékes ásványi anyagokban. Színét a tojás sárgája a karotin – A provitamin – miatt kapja. A tojásban koncentrálódik és optimálisan kiegyensúlyozott gyakorlatilag minden tápanyag, amely szükséges az embernek életműködéséhez. Ez a legkönnyebben elérhető fehérjeszállító.

Nem csak élelem, gyógyszer is

Nátha, arcüreggyulladás gyógyítása: Főzzünk kemény tojást, tekerjük be egy rongyba és tartsuk az orrnyergen vagy az arccsont környékén (ha arcüreggyulladásunk van), amíg ki nem hűl.

Tályog (fekély) felnyitására és kitisztítására: 2 nyers tojássárgáját, 1 evőkanál mézet, ½ teáskanál konyhasót keverjünk össze liszttel, amíg nedves agyag állagú nem lesz. A kapott masszát tegyük tályogra, amíg fel nem fakad, és ki nem tisztul.

Köhögés, torokfájás esetére ajánlott a cukorral kikevert tojássárgája. A tojások sárgáját cukorral kifehéredésig kell keverni. Éhgyomorra fogyasszuk. A hatás érdekében 60 percig ne együnk-igyunk rá.

Égési sebekre. Friss tojásfehérjét habbá felverjük. Külön felverünk tojásonként 1 evőkanál olívaolajat vagy napraforgó olajat, kifehéredésig. A tojást és olajat összekeverve még 15 percig verjük. Az égési sebeket naponta többször, éjszakára pedig bőségesen bekenjük és bekötjük.

Szintén hatásos, ha 1 evőkanál növényi olajat, 2 evőkanál tejfölt, 1 friss tojás sárgáját jól ősszekeverünk, és azt tesszük az égésre, majd befáslizzuk. Naponta kétszer cseréljük.

A tyúktojás kitűnő kozmetikai tulajdonságokkal is rendelkezik. A szélcserzett arcbőr puhítására javasolt pakolás tojássárgájából, 1 teáskanál mézből és 1 teáskanál glicerinből áll. Lemosása meleg vízzel, szappan nélkül történik.

Tojás a konyhaművészetben

Tojás skót módra (6 adag)

6 főtt és 2 nyers tojás; 350 g darált sertéshús; 1 evőkanál összevágott petrezselyem; 1 teáskanál reszelt citromhéj; 0,25 teáskanálnyi száraz fűszer: kakukkfű, borsfű, őrölt koriander, reszelt szerecsendió; 2 evőkanál liszt; 20 g zsemlemorzsa; 2 evőkanál növényi olaj; só, bors.

A darált sertéshúsba belekeverünk 1 nyers tojást, a petrezselyem zöldjét, citromhéjat és a fűszereket. Megsózzuk, megborsozzuk. 6 részre osztjuk a darált húst, kis lepényeket formálunk belőlük, mindegyikkel bevonunk egy tisztított kemény tojást. A tojással töltött „lepényeket” először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. Tepsibe téves 10-15 percig mindkét oldalát megsütjük a sütőben, 200 ºC hőmérsékleten. A kikapcsolt sütőben hagyjuk pihenni még 5-7 percig.

Omlett sütőben sütve (4 adag)

300 ml tej; 2 teáskanál liszt; 3 tojás; ½ teáskanál só; 1 g fehérbors; ½ evőkanál teavaj, a töltelékhez párolt zöldségek, gomba vagy tenger gyümölcsei.

A lisztet egy kevés meleg tejben felverjük, folyamatosan verve hozzáadjuk a tojásokat, a maradék tejet, sót és borsot. A tölteléket vajjal kikent formába tesszük, leöntjük a tojásos-tejes masszával, és a sütőben 200 ºC hőmérsékleten 20 percig sütjük (amíg aranysárga színt kap).

Tojásos sült rizs (4 adag)

24 dkg főtt rizs, 4 tojás, só, 2 evőkanál olaj

A tojásokat elkeverjük, sózzuk, forró olajban állandó keverés mellett megsütjük. Hozzákeverjük a főtt rizst.

(Forrás: natural-medicine.ru, oroszból fordította Bajkovné Erdész Mária)