Hét gyógynövény a gyönyörű bőrért

Nemcsak méregdrága testápolókkal varázsolhatjuk bőrünket egészségessé és simává, hanem gyógynövényekkel is. Nem is gondolnánk, mennyi hasznos növény vesz minket körül, amelyeket szárítva vagy préselve fel is használhatunk, segítségükkel bőrünket szebbé varázsolhatjuk. Íme, hét gyógynövény a gyönyörű bőrért!

Gyógynövény és szépségLigetszépe és borágó

Ha a ligetszépe és a borágó növények magvait kisajtoljuk, linolsavban és a gamma-linolénsavban gazdag értékes olajat nyerünk belőlük. Azok az arckrémek, amelyekben ezek a hasznos összetevők megtalálhatóak, elsősorban a száraz bőrnek nyújtanak enyhülést: hidratálják és élettel töltik meg.

Aloe vera

Szinte valamennyi arckrémben és testápolóban megtalálható az aloe vera gél, amit a növény leveleiből nyerhetünk ki. Ez a csodás gél nedvességgel tölti meg és regenerálja a száraz bőrt, emellett pedig az ekcémára, mitesszerekre és pattanásokra is gyógyítólag hat. Hűsítő hatása miatt a rovarcsípés és leégés által okozott fájdalmakat is enyhíti.

Csodamogyoró

Ez a vicces nevű növény elsősorban gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, így majdnem minden krém összetevői között megtalálhatjuk. A széltől kisebesedett bőrünkre, ekcémánkra, herpeszünkre, de normál bőrünkre is nyugodtan használhatjuk, hiszen revitalizáló hatása nyugtatólag hat. Számtalan kísérlet igazolja azt is, hogy a csodamogyoró-kivonat segít a visszerek eltüntetésében is.

Orbáncfű

Az orbáncfű gyönyörű sárga virágai magukba szívják a napsugarakat – ha ezeket a virágokat olajba rakjuk, a sárgából pirossá válnak, az olaj pedig a növény összes hatóanyagát magába szívja. Ezt az olajat elsősorban gyulladt és pattanásos arcra kenjük fel, az orbáncfű ugyanis híres nyugtató, gyulladáscsökkentő hatásáról.

Kamilla

Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné, és ne használná valamilyen problémájára a kamillát. Ez a növény olyan antibakteriális összetevőket tartalmaz, amelyek elősegítik a fertőzés megszüntetését, nyugtató hatásúak és csökkentik a gyulladást – így elsősorban problémás és száraz bőrön alkalmazzuk. Virágaiból készíthetünk kéz-, láb- és ülőfürdőt is.

Árnika

Gyönyörű sárga virágai olyan illóolajokban gazdagok, amelyek a lestrapált, sérült, kiszáradt bőrnek nyújtanak gyógyulást, enyhítést. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat, fertőtlenít, gyógyítja a sebeket, pattanásokat, sőt, még a rovarcsípések által okozott viszketést is enyhíti.

Zsálya

A zsálya nagyon sok jótékony hatóanyagot és illóolajat tartalmaz, így nem csoda, hogy a legkülönbözőbb bántalmakra alkalmazható. Gyulladás- és izzadáscsökkentő hatása mellett például a fogínygyulladás enyhítésére is nagyon hasznos. Leveleivel a rovarcsípéseket és a kisebb duzzanatokat enyhíthetjük, kezelhetjük, de kisebb sérülések, pattanások és mitesszerek gyógyítására is alkalmas.

Ginkgo

A kivonatot, amit a növény leveleiből nyerhetünk ki, elsősorban az orvoslásban használják, vérellátási zavarok gyógyításában. Emellett természetesen a bőrápolásban is nagy szerepet játszik a ginkgo, szinte majdnem mindegyik ápoló krémben megtalálható. Mivel flavonoidokat tartalmaz, ezért nagy szerepe van a sejtmegújításban, bőrünknek pedig frissességet és csillogást kölcsönöz. Gyulladáscsökkentő hatása miatt problémás bőrre is használhatjuk, de elsősorban érett bőrre a legalkalmasabb.

Érdekességek

A ligetszépét már az indiánok is használták bőrproblémák kezelésére, asztma, megfázás és influenza gyógyítására. Innen jutott el a növény Angliába, ahol már csak „a király mindent gyógyító szere” néven emlegették.

A kamillaolajat már az ókorban is alkalmazták ideg- és végtagfájdalom esetén.

A borágó friss leveleit italok és szendvicsek ízesítéséhez is használják.

(Forrás: Heilpflanzen für gesunde Haut című cikk alapján fordította németről magyarra T. B.)