Fejfájás ellen más módon

Nagy a feszültség a munkahelyen, összevesztünk a párunkkal vagy a kollégánkkal, rosszalkodnak a gyerekek, és kezdődik a lüktető fejfájás. Nyúlunk a fájdalomcsillapító tabletta után, nem tudva, hogy lehet, hogy több kárt okozunk, mint a hasznot.

Az egyik leggyakoribb fájdalomcsillapító szer, a paracetamol (N-(4-hydroxyphenyl)ethanamide = acetaminophen), recept nélkül kapható, nem-szteroid gyulladásgátló (NSAID). Magyarországon 105 regisztrált gyógyszerkészítmény tartalmazza (pl.: Coldrex, Efferalgan, Mexalen, Neo-Citran, Panadol, Paracetamol, Rubophen, Saridon).

A paracetamol tartalmú gyógyszerek könnyen okozhatnak mérgezést. Gyermekekben 150 mg/kg, felnőttekben 250 mg/kg bevétele már okozhat máj- vagy vesekárosodást. Sőt terhes nők esetén összefüggés mutatható ki magzatelhalással és spontán abortusszal.

Különösen veszélyesek lehetnek a kombinációs készítmények, melyeknél a paracetamol enyhe és nem specifikus korai mérgezési tüneteit elfedhetik a másik vegyület drámaibb akut tünetei [pl.: Antidolor (etilmorfin), Zaldiar (Tramadol), No-Spalgin, Panadol Ultra, Parcodin, Talvosilen (Codein)].

Pedig van sokkal biztonságosabb megoldás is, amit már idősebb Plinius, más néven Caius Plinius Secundus (Maior), római író, polihisztor, ókori enciklopédista is ajánlott fejfájásra, és aminek a hatásosságát egy 1996-os német kutatás is bizonyította.

A kieli Christian-Albrechts Egyetem Neurológiai Klinikájának tudósai bebizonyították, hogy a homlokra és a halántékra kent borsmenta olaj ugyanolyan hatásos a fejfájás elmulasztásában, mint 2 paracetamol tartalmú tabletta.

Hogy miért van ez így? Kevesen tudjuk, hogy a fejfájás nem az agyban keletkezik, hanem a fej, a nyak és a váll izmainak a feszültségétől. A borsmenta olajban lévő mentolnak fájdalomcsillapító, nyugtató, hűsítő hatása van. Ha a fájdalmas területre kenjük, hamarosan érezni fogjuk jótékony hatását.

Fejfájás-csillapító hatása mellett a borsmenta olaj:

  • hányingercsökkentő, emésztést elősegítő, gyomorgörcs oldó, szélhajtó
  • oldja a végtagok és hát izmainak görcsét, csökkenti az emiatt kialakult fájdalmat
  • stresszoldó
  • segít a tengeri- (utazási) betegség esetén
  • könnyíti az irritábilis bél szindróma tüneteit