Veszélyes lehet a kalcium?

A kalcium étrend-kiegészítők akár D-vitaminnal, akár anélkül, kockázatot jelentenek a szívre és az érrendszerre – erre a megállapításra jutottak az Aucklandi Egyetem orvosi karának kutatói. A neves British Medical Journalban közzétett eredmények szerint a plusz kalcium megnövelheti a szívinfarktus és a sztrók kockázatát.

A kutatók a kalcium étrend-kiegészítő hatását elemezték kilenc, ezzel foglalkozó vizsgálat adatainak összegzésével és újraelemzésével.

A kilenc vizsgálat közül a legnagyobb, a Women´s Health Initiative egy hétéves, a résztvevők véletlenszerű kiválasztásán alapuló, placebóval ellenőrzött vizsgálat volt, amelyben a résztvevők napi 1 gramm kalciumot és 400 nemzetközi egység D-vitamint kaptak. (A vizsgálat több mint 36 000, menopauza utáni nőre terjedt ki.) Négy kardiovaszkuláris esemény, illetve szövődményeik előfordulását figyelték (szívinfarktus, koronáriás érhelyreállító műtét, koronáriás betegségből eredő szívhalál, sztrók) a vizsgálatban résztvevőknél.Megfontolandó a kalciumpótlás

Ebben a csoportban a kalciumot szedők kockázata mérsékelten megnövekedett – főleg a szívinfarktus bekövetkezése tekintetében – a kalciumot nem szedőkhöz képest.

Ugyanezt az eredményt kapták a kutatók a nyolc többi, placebo-kontrollal végzett, véletlenszerűen besorolt résztvevőkkel lebonyolított vizsgálatban is: a kalcium, illetve a kalcium plusz D-vitamin 500 milligramm fölött akár 30 százalékkal is megnövelte a szívinfarktus és a sztrók kockázatát.

A kutatók azt javasolják, érdemes újraértékelni a kalcium étrend-kiegészítő felhasználását a csontritkulás kezelésében, különös tekintettel a kalcium széles körben elterjedt szedésére.

Ez a kalciumszedési gyakorlat elmeszesítheti a szív ereit és szívrohamot okozhat – állítják más neves tudósok is.

(Forrás: Független.hu)