Doktormadarak

Az alternatív gyógyászat iránt érdeklődők körében talán nem ismeretlen fogalom az ősi kínai orvosláson alapuló 3-1-2 meridián torna. Ennek az egyszerű, mégis csodás gyógyulásokat eredményező gyakorlatnak az átadását és széles körben való terjesztését tűzte ki céljaként a hazai 3-1-2 Meridián Mozgalmat létrehozó Rigó Kata kutatóbiológus-természetgyógyász és Szarka Péter természetgyógyász, vagyis a Doktormadarak.

– Nagyon sokat tettetek azért, hogy a 3-1-2 meridián torna elterjedjen Magyarországon; mesélnétek a kezdetekről és a meridián mozgalom lényegéről?

– A test energetikai rendszerét kiegyensúlyozó gyakorlatsor a hagyományos kínai orvosláson alapszik, és dr. Zhu Zhong Xiang professzor (a Kínai Tudományos Akadémia Biofizikai Intézetének, ill. a Pekingi Akupunktúrás Meridián Központnak az orvos-kutatója) fejlesztette ki a 70-es évek közepén. Magyarországon dr. Eőry Ajándok és prof. dr. Török Szilveszter természetgyógyászok fordításában jelent meg egy könyv a meridián gyakorlatokról a 90-es évek végén, de ez nem tette széles körben ismertté a módszert. Én (Szarka Péter) 2007-ben, egy pekingi életmódtáborban találkoztam vele. Ennek a témája a 3-1-2 módszer volt, a foglalkozásokat prof. Zhu Zhong Xiang tartotta – azaz magától a mestertől tanultuk a meridiángyakorlatot. Akkor még nem keltette föl ilyen mértékben az érdeklődésemet. Évekkel később merült föl bennem, hogy „ezzel érdemes lenne mélyebben foglalkozni”. És egyszer csak a „véletlen” elém sodorta Katát, akivel elkezdtük törni a fejünket, hogyan lehetne ezt a nagyon egyszerű, mégis fantasztikus gyógyulásokat eredményező módszert eljuttatni minél több emberhez. Az ötletelések nyomán megszületett a Doktormadarak és a 3-1-2 meridián mozgalom, illetve a 3-1-2 meridiángyakorlatot népszerűsítő komplex tematikájú program.Egyszerűen az egészségért

– Miből áll a 3-1-2 meridián torna?

– Ez egy három gyakorlatból felépülő egészségmegőrző-fenntartó, öngyógyító mozgássor, mely könnyen elsajátítható, egyedül végezhető torna. Rendszeres gyakorlásával mindenki saját maga, aktívan tehet az egészségéért, külső szakember segítsége nélkül. Ez az aktivitás nagyon fontos, hiszen a nyugati orvoslásban a beteg jobbára passzívan van jelen a gyógyszeres és egyéb kezelésekben, a meridián torna ezzel szemben az egyéni felelősségünkre és aktivitásunkra épít. Gyógyszermentes megoldást nyújt számos akut és krónikus betegségre, de ahogy említettük, kiválóan alkalmas megelőzésre is. Ráadásul nem időszaki hatású (mint pl. a fájdalomcsillapítás vagy egyes tünetek enyhítése), hanem – a meridiánok harmonikus működésének visszaállításával és a jin-yang kiegyensúlyozásával – végleges gyógyulást eredményez. Mellékhatásai nincsenek, teljesen veszélytelen; semmiképp nem árthatunk vele, és bármely életkorban elkezdhető.

A gyakorlat nevében szereplő 3 azt jelenti, hogy három akupunktúrás pontot masszírozunk a meridián torna során. Ez a három pont úgy helyezkedik el, hogy általuk gyakorlatilag az egész testet tetőtől-talpig, az összes külső-belső szervet érintve energetizáljuk. Az 1 a hasi légzésre utal, a 2 pedig valamilyen intenzívebb, két lábbal végzett izommunkát jelöl. Ez a három gyakorlat együttesen komoly hatást fejt ki a szervezetre, és képes oldani a meridiánokban megrekedt, kézzel is kitapintható, gyakran fájdalmas energiablokkokat. Ezeknek a blokkoknak a föloldása beindítja a test öngyógyító folyamatait, és a rendszeres gyakorlás rövid időn belül a teljes energetikai rendszerben helyreállítja a normál egyensúlyi pozíciót. A kínai (illetve más ősi) gyógyászat szerint, ha a rendszerben energetikai zavar keletkezik, az előbb-utóbb fizikai tünetek kialakulásához és betegséghez vezet. A meridián torna ezeknek a zavaroknak a kialakulását akadályozza meg, illetve zavar esetén segít az egyensúly visszaállításában. Ez azt jelenti, hogy nem célzottan kezelünk egy betegséget, hanem holisztikusan, az egész szervezet harmonikus működését állítjuk vissza. A gyakorlat összesen 12 percet vesz igénybe naponta. Általában azt javasoljuk, hogy reggel, ébredés után végezzék, mert hihetetlen mértékben feltölt energiával, ami pozitívan befolyásolja az egész napunkat. Betegség esetén ajánlatos reggel és este is elvégezni.

– Említettétek, hogy a meridián tornával súlyos betegségeknél is pozitív eredmények érhetők el.

– Igen, a gyakorlat olyan súlyos megbetegedések gyógyulását idézheti elő, mint a cukorbetegség, a szív-és érrendszeri megbetegedések, az allergia vagy az asztma, de nagyon jó hatás érhető el a különböző mentális-pszichés zavarok, betegségek gyógyításában is. Az egyik legnagyobb eredményről egy idős, évek óta Parkinson-kórban szenvedő hölgy számolt be, aki fél év alatt eljutott odáig, hogy kinyújtotta a karját és ez egyáltalán nem remegett. A torna – mintegy „mellékhatásként” – feszesíti az izmokat és támogatja a fogyást. Ez utóbbit nem az elégetett kalóriamennyiség miatt, hanem azáltal, hogy helyreállítja az ember lelki harmóniáját, így megszüntetve a pótcselekvésként gyakori túlevést, a helytelen (önmagunknak ártó) táplálkozást. Sokan számolnak be arról, hogy a torna hatására a korábbinál sokkal kisebb táplálékmennyiséget igényelnek. Összességében heti 1 kilogrammos fogyás érhető el általa.

– Hogyan sajátíthatjuk el a meridián tornát?

– Havi rendszerességgel tartunk egynapos tanfolyamokat Budapesten, Vácon és egyre több vidéki városban, de gyakran kapunk meghívást különböző előadásokra, falu- és egészségnapokra is. Ezek az alkalmak nagyon fontosak számunkra, mert küldetésünknek tekintjük, hogy minél több emberrel megismertessük a meridiántornát és annak csodás hatásait. Ebből a megfontolásból szeretnénk eljutni iskolákba is, hogy a helyi testnevelő tanároknak átadhassuk az alapismereteket, akik utána természetesen továbbadhatnák mindezt a gyerekeknek. Weblapunkon a 3-1-2 módszerrel, programjainkkal, kiadványainkkal kapcsolatos minden információ elérhető.

Maczkay Zsaklin