Orrmelléküreg-gyulladás: a páratartalom a ludas?

Ha már volt valakinek orrmelléküreg-gyulladása, tudja, milyen kellemetlen az orrdugulás. Valójában azonban ez nem azt jelenti, hogy valami eltömíti az orrunkat – állítják a philadelphiai Monell Kémiai Érzékelés Kutatóközpont munkatársai. Ezt a dugulásérzést a belélegzett levegő nedvessége okozza. Az orrmelléküreg-gyulladás a kutatóközpont adatai szerint körülbelül 33 millió embert érint csak az Egyesült Államokban, és évente 5,8 milliárd dollár kiadást jelent az egészségügyben.

Orrmelléküreg-gyulladás: a páratartalom a ludas?Az állapotot leggyakrabban fertőzés vagy allergia okozza, amitől az orrmelléküreg szövetei megduzzadnak. Ez okozza azt a bizonyos kellemetlen orrdugulást. Kezelése pedig meglehetősen nehéz, mert sok esetben ténylegesen semmi sem akadályozza a légutakat, legalábbis nincs fizikai akadály.

A PLoS One legújabb számában megjelent tanulmányhoz 44 egészséges önkéntest kértek fel arra, hogy értékeljék orrdugulásérzésüket, miután levegőt szívtak be három különböző dobozból. Az egyikben normális páratartalmú szobahőmérsékletű levegő volt, a másik száraz, szobahőmérsékletű levegőt, a harmadik pedig hideg levegőt tartalmazott. Az alanyok a hideg levegő és a száraz levegő belégzésekor kisebb mértékű orrdugulásérzésről számoltak be, és az orrdugulás ellen a hideg levegő bizonyult a leghatékonyabbnak.

A tanulmány társszerzői, Kai Zhao és Bruce Bryant azt feltételezik, hogy a hőmérséklet és a páratartalom kölcsönhatásba lép egymással a levegő az orrüregen való áthaladása közben, és így befolyásolja az orr lehűlését. Ezt a lehűlést az orrüregben lévő „hidegérzékelők” érzékelik, amitől úgy érezhetjük, hogy könnyebben illetve nehezebben lélegzünk.

Ez azt jelenti, hogy az orrmelléküreg-gyulladásban szenvedőknek máris a fagyasztó felé érdemes venniük az irányt? A tapasztalat azt mutatja, hogy közvetlenül azután, hogy télen kilépünk a hidegbe, egy rövid ideig frissességet és az orrunk tisztaságát érezzük. Ha azonban hosszú ideig tartózkodunk kint, ez olyan idegi reflexet válthat ki, amely orrfolyást és még erőteljesebb orrdugulást eredményez. Zhao szerint a kutatás eredménye tulajdonképpen a hétköznapi tapasztalatok tudományos megerősítése. A szakértők azt remélik, hogy ezek az eredmények a későbbiekben hozzásegítenek majd a hatékonyabb kezelések kifejlesztéséhez.