Só: nem jó, ha sok, de az sem, ha kevés

Az orvosok eddig arra figyelmeztettek, hogy a túl sok só fogyasztása árt az egészségnek, szívbetegséget okozhat. A kanadai McMaster Egyetem új kutatása most az sugallja, hogy mind a túl magas, mind a túl alacsony sófogyasztás szív és érrendszeri komplikációkat okozhat a szívbetegeknél. Úgy találták a kutatók, hogy az átlagos, mérsékelt sófogyasztás van összefüggésben a legkevesebb kardiovaszkuláris eseménnyel, míg az ennél nagyobb nátriumbevitel megnöveli a sztrók, a szívroham és más szív és érrendszeri történések kockázatát, az ennél alacsonyabb bevitel pedig a kardiovaszkuláris halál és a pangásos szívelégtelenség miatti kórházba kerülés kockázatát emeli meg.

Mennyit együnk?A kutatás vezetői, dr. Martin O’Donnell és dr. Salim Yusuf azt fogalmazták meg: „Az eddigi kutatások vagy pozitív összefüggést mutattak ki, vagy nem mutattak ki összefüggést, vagy fordított összefüggést találtak a sóbevitel és a szívbetegség, sztrók között. Ez az ellentmondás sok problémát okozott. Kutatásunk első ízben fedezte föl, hogy ‘J’ alakú görbével leírható összefüggés van a nátriumbevitel és a kardiovaszkuláris betegségek között, amely megmagyarázhatja, miért jutottak az előző kutatások eltérő eredményekre”.

A kutatás során 28 880 olyan embert vizsgáltak meg, akiknél – klinikai vizsgálat alkalmával – megnövekedett szívbetegség-kockázatot mutattak ki 2001 és 2008 között, A kutatók a reggeli vizeletmintából becsülték a nátrium- és káliumbevitelt. A követés során kiderült, hogy a mintában 4500 kardiovaszkuláris esemény történt. Kiterjedt és gondos statisztikai elemző módszerrel megállapították a vizeletben mért nátrium-kálium szint szívroham, sztrók, pangásos szívelégtelenség és halál kockázatát.

Az átlagos, mérsékelt nátriumkiválasztáshoz képest (ami 4 és 5,99 gramm között volt naponta) a 7 grammnál nagyobb nátriumkiválasztás megnövelte mindenféle kardiovaszkuláris esemény kockázatát, a 3 gramm/nap nátriumkiválasztás a kardiovaszkuláris okú halál és a pangásos szívelégtelenség miatti kórházi kezeléssel volt összefüggésben.

A kutatás eredménye kérdésessé teszi a jelenlegi sóbeviteli ajánlást, amely kevesebb, mint napi 2,3 gramm. „Kutatásunk megerősíti a nagy sóbevitel és a szív- érrendszeri betegségek közötti összefüggést, ugyanakkor, hogy a mérsékelt, átlagos sófogyasztók számára van-e előnye a további redukciónak – az nyitott kérdés” – mondta Yusuf professzor. „Azt gondoljuk, nagy mintán végzett klinikai vizsgálat volna a legjobb módszer arra, hogy meghatározzuk, meddig van értelme a nátriumbevitel csökkentésének.”