Összefügg a testmagasság és a gyermekszám

A nők általában jóképű, magas férfiakról álmodoznak, ám egy friss kutatás szerint az átlagos testmagassággal megáldott férfiaknak születik a legtöbb gyermekük. Amerikai kutatók szerint a 178 centiméteres férfiak a leginkább termékenyek: az ilyen magas férfiak nemzik a legtöbb, átlagosan két és fél gyermeket. A szakértők szerint ez azzal magyarázható, hogy az ekkora férfiak házasodnak a legkorábban.

Összefügg a testmagasság és a gyermekszámGert Stulp, a hollandiai Groningeni Egyetem munkatársa szerint a nyugati társadalmakban a magas férfiaknak születik a legtöbb gyermekük. A kutató korábbi megfigyeléseket vetett össze a Wisconsin Study nevű tanulmánnyal, amely 1957-től kezdve ötven éven keresztül követte nyomon az érettségizett fiatalok sorsát. Az adatbázisban 3578 ember szerepelt.

A legtöbb gyermekkel – átlagosan 2,57-tel – a 177,79 centiméter magasságú apák büszkélkedhettek. Hat centiméterrel alacsonyabb vagy magasabb társaiknak átlagosan 2,52 gyermekük született. További hat centiméterrel eltérve ettől a magasságtól a gyermekszám 2,36-ra csökkent.

„Mindez ellentmond annak a közkeletű felfogásnak, miszerint a magas férfiak a legtermékenyebbek” – mondta el Stulp a BBC-nek. Az amerikai kutatás szerint mindez a nősülési életkorral is összefügg. „Úgy tűnik, az átlagos magasságú férfiak találják meg legkorábban a párjukat. Noha a nők elméletben a magas embereket kedvelik, a való életben inkább keresnek egy átlagos társat, ez az oka annak, hogy az ilyen korú férfiak korábban nősülnek.”

Ennek ellenére a kutatók leszögezték: „A magasság szerepe a gyermekszámban mérsékeltnek mondható, hiszen a jövedelem háromszor, az iskolázottság 4,5-szer többet nyom a latban.”