Dezodortól mellrák?

Számos testápolóban, samponban, dezodoráló szerben és más kozmetikai cikkben megtalálhatók a tartósítószerként felhasznált parabének. Ezeket a vegyületeket fedezték fel 40 mellrákos nő szöveteiben. A University of Reading (Egyesült Királyság) biológiai tudományok tanszékének kutatója, dr. Philippa Darbre ezt nyilatkozta a sajtónak: „Aggasztóak ezek az eredmények, mert a parabén az ösztrogén női hormon hatását utánozza, és az ösztrogénről ismert, hogy az emlőrák növekedését serkenti.”

Darbre több mint 10 éve tanulmányozza a parabént és annak a bőrön át való felszívódásának hatását. 2004-ben már publikált egy tanulmányt, hasonló, kisebb kutatásáról, akkor 20 emlőtumor-minta parabén tartalmát állapította meg.

Vigyázzunk a kozmetikumokkal!

Ebben a kutatásban Darbre és kollégái összesen 160 szövetmintát vizsgáltak meg: 40 nőtől 4 helyről vettek mintát. (A nőkön primér emlőrák miatt masztektómiát – emlőeltávolítást – hajtottak végre Angliában, 2005 és 2008 között.) A minták a hónalj és a szegycsont környékéről származtak.

A 160 mintából 158-ban legkevesebb egyféle parabént találtak, 96 mintában (60%) pedig ötfélét. A parabének eredetét megállapítani nem lehetett, de mivel hét nő azt állította, hogy sohasem használ dezodort, a vegyület más forrásból juthatott be az emlő szövetébe.

„Az emlőszövetben mért parabénkoncentráció elégséges volt ahhoz, hogy az ösztrogénfüggő emlőráksejteket laboratóriumi körülmények között táplálja” – jelentette ki Darbre. Továbbra sem szolgál azonban bizonyítékként a parabén rákkeltő hatására, hogy a szövetekben megtalálták a vegyületeket. „Az viszont, hogy oly sok emlőszöveti mintában benne volt a parabén, igazolja a további kutatások létjogosultságát.”

(Élelmiszerekben a parabént E214, E219 jelzésekkel jelölik. A metil- és propil-parabén többek között sütőipari termékekben, üdítőkben, krémekben, mesterséges édesítőszert tartalmazó dzsemekben, befőttekben, szirupokban és a virslik bőrében lehet jelen. A metil-parabén előfordul gyógyszerekben, lokális antibiotikumokban, kortikoszteroid készítményekben, szemcseppekben. Az etil-parabént gomba- és baktériumölő tulajdonságai miatt felhasználja a gyógyszer-, a kozmetikai és az élelmiszeripar is. A butil-parabén szintén gombaölő hatású, ezért fertőtlenítő krémek, lokális antibiotikumok, kortikoszteroidok és egyes ételek tartósítására használják – a szerk.)

(Forrás: Független.hu)