Rontják a köszvényesek állapotát a húsok és a tengeri ételek

A hús, a tengeri ételek és más, magas purintartalmú élelmiszerek a köszvény azonnali fellángolásának ötször magasabb kockázatával hozhatók összefüggésbe. A köszvény az arthritisz (ízületi gyulladás) egyik formája, amely gyakran a nagylábujjban jelentkezik először. A tapasztalat azt mutatja, hogy a purinokban gazdag élelmiszerek kiválthatják a köszvényes rohamokat, az azonban eddig nem volt világos, hogy okozhatnak-e azonnali fellángolásokat.

Rontják a köszvényesek állapotát a húsok és a tengeri ételekA Bostoni Egyetem Orvosi Karának kutatói Dr. Yuqing Zhang vezetésével több mint 600 köszvényes beteget vizsgáltak egy évig. A kutatási időszakban összesen 1250 köszvényrohamot észleltek, melyek többsége a lábujjízületekben jelentkezett. Kimutatták, hogy az étrendi purinok mennyisége egy köszvényroham nélküli kétnapos periódusban 1,66 gramm, míg egy roham előtti kétnapos periódusban ez 2,03 gramm volt. Azokban a betegekben, akik az elfogyasztott purinmennyiség alapján a felső 20 százalékhoz tartoztak, közel ötször nagyobb valószínűséggel tapasztalták a köszvény fellángolását, mint azok, akik az alsó 20 százalékhoz tartoztak.

A purin állati forrásai, például a húsok és a tengeri ételek, a köszvényroham sokkal magasabb kockázatával álltak összefüggésben, mint az olyan növényi források, mint a bab, a borsó, a lencse, a spenót vagy a gomba. A növényi források ráadásul nemcsak hogy kevesebbet tartalmaznak a vegyületből, hanem fontos tápanyagokat is rejtenek, továbbá az inzulinrezisztencia csökkentéséhez is hozzájárulnak, amit gyakran javasolnak a köszvény kontrollálása érdekében.

Az élesztő és az alkohol is nagy mennyiségű purint tartalmaz.

Az Annals of the Rheumatic Diseases online kiadásában megjelent tanulmány szerzői úgy összegezték eredményeiket, hogy a purinban gazdag élelmiszerek kerülésével illetve korlátozásával vissza lehet szorítani az ismétlődő köszvényrohamokat.