Tbc – múlt és jövő

Magyarországon a keleti országrészben, ott is leginkább Szabolcs–Szatmár–Bereg, valamint Borsod megyében és Budapest problémás kerületeiben a legmagasabb a fertőző tbc-sek száma. Ez a lakosság romló életszínvonalával és megszűnt megelőző ernyőszűrés elmaradásával is magyarázható. Alacsony viszont a szám a budai kerületekben és a nyugati országrészben… A tbc elsősorban ma sem egészségügyi, hanem szociális probléma!

A tbc egészen a Föld népességének átstrukturálódásig csupán egy volt a betegségek közül. Rohamos elszaporodása és pusztító jellege a XIX. század, az iparosodás következménye. Létrejöttek a nagyvárosok, amelyekben jelentősen romlottak az életkörülmények. Csökkent a lakótér mérete, sokan tömegszállásokon tengették végig egész életüket, ennek minden pszichés következményével. A test és a ruházat szennyeződésének megnövekedésével szemben a tisztálkodás lehetősége szinte nullára csökkent. A szennyvíz az emberek lába, lakóhelyeik alatt, mellett folyt.Meghatározó a szociális helyzet

A kór meglétének és terjedésének kedvez a zsúfoltságtól, szellőzetlenségtől, szennyezett víztől legyengült szervezet. A gyenge immunrendszer, az alultápláltság pedig amúgy is melegágya minden megbetegedésnek, így a tbc fertőzés is erősen szociális helyzetfüggő. Minél rosszabb körülmények között él valaki, annál valószínűbb a megbetegedése.

Milyen körülmények között élt az említett ipari forradalom munkása, parasztja? A munkáslakás tipikusan nagyvárosi bérkaszárnyát jelentett, általában szoba-konyhát, amelyben akár 5-8 ember is élt. Mosdási lehetőség, WC a folyosó végén, vagy az udvarban, közös használattal, melyeket akár százak vettek igénybe. Szerény anyagi körülmények, kevés és rossz minőségű, kalória és vitaminszegény étrend mellett a folyamatos létbizonytalanság, összezártság, melyek az amúgy is gyenge testben létező lelket, pszichét még tovább nyomorították. A gyenge lélek viszont károsabb, mint a gyenge test, mert rossz vezérlést ad, csökkenti az önfenntartó, öngyógyító képességet.

Az ilyen körülmények között élők könnyebben fordulnak pótszerekhez, közöttük nagyobb számban találunk alkohol és dohányfüggőket. Nagyon fontos, és a megelőzés egyik, ha nem legfontosabb feltétele tehát az immunrendszer karban tartása, a jó levegő, a mozgás, a jó és elégséges táplálkozás.

A fentieket jól illusztrálja egy Weston Price nevű kutató által a kanadai indiánok körében végzett megfigyelés. A kormány által bevezetett kötelező iskolalátogatás miatt a vándorló életmódot folytató törzsek gyermekei bentlakásos iskolákba kerültek, ahol közülük sokan tbc-sek lettek, és ezek komoly lefolyásúak voltak. Gyógyulásuk idejére hazaküldték őket, ahol mit tesz Isten, gyorsan rendbe is jöttek! Mi változott a hazatértükkel? Szinte minden! Ismét természetes anyagú ételt ettek, jó levegőn voltak, sokat mozogtak és lelkük jól érezte magát a megszokott környezetben. A fertőzések, megbetegedések megelőzésében, lefolyásukban a lelki és testi szervezet állapotának jóval jelentősebb szerepe van, mint magának a megbetegedésnek, illetve a kórokozónak.

A folytatás elolvasásához kattintson ide.