Az ősember tábortüze változtatta gyilkossá a tbc-t

A tűz meleget és biztonságot adott a korai embereknek, egyúttal előcsalogatta a földből a tüdőbetegséget okozó tuberkulózis baktériumot. Ma is világszerte évente 4 millió ember, köztük 2 millió gyerek hal meg amiatt, hogy a főzéshez-fűtéshez rakott tűz füstjének – pontosabban az abban lévő mikroszkopikus részecskéknek – a belélegzésétől tüdőgyulladást kap.

Megfújjuk? – Ingyenes szűrés Óbudán

Légzésfunkciós méréssel időben kimutathatók a súlyos légzőszervi betegségek. Légzésfunkciós méréssel – ami a tüdő áramlási- és térfogat adatainak segítségével nyújt képet a légzőszervek általános állapotáról – sok légúti betegség már a súlyosabb tünetek kialakulása előtt kimutatható. Májusban Óbudán ingyenes megelőző szűrőprogramot szerveznek.

Tbc – múlt és jövő

Magyarországon a keleti országrészben, ott is leginkább Szabolcs–Szatmár–Bereg, valamint Borsod megyében és Budapest problémás kerületeiben a legmagasabb a fertőző tbc-sek száma. Ez a lakosság romló életszínvonalával és megszűnt megelőző ernyőszűrés elmaradásával is magyarázható. Alacsony viszont a szám a budai kerületekben és a nyugati országrészben… A tbc elsősorban ma sem egészségügyi, hanem szociális probléma!

Ma sem elhanyagolható a tbc kockázata

A tbc fertőzéssel, a közhiedelemmel ellentétben, még a 21. században is számolni kell. Bár 1995 óta fokozatosan csökken az újonnan diagnosztizált esetek száma, az új fertőzések számát tekintve Magyarország még ma is „előkelő helyen” áll az európai listán.

Tbc ellen hatékony új gyógyszert készítenek Japánban

Japán tudósoknak a jelek szerint sikerült olyan anyagot találniuk, amely képes arra, hogy az orvosi kezelésnek ellenálló tbc-fertőzésből is kigyógyítsa a betegeket. Az első kísérleteket az OPC-67683 kódnevű anyaggal végezték tbc-vel fertőzött egereken.

A mikrohullámú sütő ártalmai (1.)

A második világháború vége felé egy amerikai hadmérnök a mikrohullámokkal végzett kutatást úgy, hogy az árnyékolt terület mögött volt a szendvicse. Éppen végzett, és megfogta a szendvicsét, hogy falatozzon belőle. Meglepődött, hogy forró, és nem értette, mitől.

A tej és a tejtermékek egészségkárosító hatásai: ez lenne a feketeleves?

Ki ne hallotta volna nap mint nap, hogy „a tej egészséges” vagy „tápanyagokban gazdag”, „a gyermekek számára fontos” stb… Sajnos az alábbiak szerint pont az ellenkezője az igaz. Kérem, fordítson egy kis időt erre a cikkre. Mindig az váltja ki a legnagyobb megdöbbenést és kételyt, amit nem a többség hangoztat vagy csinál. Az alábbi tények nagyon befeketítik a tejet. Ha a fenti reklámszövegek igazak volnának, akkor könnyű lenne igazolni a valódiságukat. Vegyük csak sorra ezeket a vizsgálati eredményeket! E cikk szerzője, Pusztai Árpád, tudományos forrásokra utalva, megkérdőjelezi a tej több ilyen, egészségesnek hitt tulajdonságát. Pusztai Árpád magyar származású, világszerte ismert biokémikus, akinek korábban már közöltük írását a szója egészségkárosító hatásairól.