Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Megfújjuk? – Ingyenes szűrés Óbudán

Légzésfunkciós méréssel időben kimutathatók a súlyos légzőszervi betegségek. Légzésfunkciós méréssel – ami a tüdő áramlási- és térfogat adatainak segítségével nyújt képet a légzőszervek általános állapotáról – sok légúti betegség már a súlyosabb tünetek kialakulása előtt kimutatható. Májusban Óbudán ingyenes megelőző szűrőprogramot szerveznek.

Az EU 27 tagállamában 2010-ben a harmadik leggyakoribb halálok a légzőszervi betegségek voltak. Hazánkban ma a halálozásoknak csaknem 11%-áért felelős a légzőrendszer valamilyen betegsége.

Fel tudja fújni?A légzőszervi megbetegedések – beleértve az alsó légúti fertőzéseket, a COPD-t, a TBC-t, valamint a légutak és a tüdő rosszindulatú daganatait – a halálozások legkevesebb 17%-áért felelősek világszerte. Hazánkban a legmagasabb a légzőszervi daganatban, hörghurutban, tüdőtágulásban és asztmában elhunytak százezer lakosra jutó száma.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a legnagyobb súlyú krónikus légzőszervi megbetegedés. A betegség során a légutak beszűkülése miatt a normális légzés korlátozottá válhat, ezért életveszélyes, az általa okozott halálozás magas. Ráadásul az évtizedeken át folyó kezelés drága, annak ellenére, hogy a megbetegedések jelentős hányada megelőzhető lenne.

Az allergiás és asztmás betegek számában meredek az emelkedés: tíz év alatt több mint háromszorosára nőtt az ilyen esetek gyakorisága. Az allergia kialakulásában szerepet játszanak környezeti hatások, de örökletes, szociális és pszichés tényezők is. Az asztma az egyik leggyakoribb gyermekkori krónikus betegség, amely azonban kialakulhat felnőttkorban is, ráadásul a kezeletlen asztma súlyos szövődményekkel is járhat.

Egy kb. 30 perces vizsgálattal a betegségek felismerhetők, hiszen a tüdő teljesítménycsökkenése már akkor látható, amikor a gyanútlan beteg még semmit sem észlel a súlyosabb tünetekből.

A légzésfunkciós vizsgálatok közül a spirometria a legalapvetőbb fontosságú műszeres vizsgálat a betegségek pontos diagnosztikájában, illetve súlyossági fokozatuk megállapításában. A spirometer a be- és kilélegzett levegő térfogatát és áramlási sebességét méri, ezekből az eredményekből pedig következtetni lehet a tüdő aktuális funkciójára, a hörgők esetleges szűkületére, a légzőizmok állapotára. Alkalmas továbbá a betegség előrehaladásának, illetve a kezelés hatékonyságának vizsgálatára.

Az Indiso Sóklinikákon országszerte, folyamatosan végeznek légzésfunkciós mérést az egészségügyi száraz sóterápia megkezdése előtt, az Óbudai Egészségkörút májusi rendezvényein pedig az ingyenes állapotfelmérés mellett széleskörű tanácsadással is segítik az érdeklődőket.

A rendezvény egyik célja, hogy az idősebb korosztály mellett – akik hagyományosan nagy számban vesznek részt a szűrővizsgálatokon – a fiatalabbak is érdeklődjenek a megelőzés és az egészségmegőrzés egyes területei iránt, hiszen a minél korábbi stádiumban diagnosztizált és kezelt betegségek nagyobb eséllyel gyógyíthatók. A tüdőkapacitás mérése akár már gyermekeknek is ajánlott, ahogyan az influenza megelőzését segítő, vagy rehabilitációs egészségügyi száraz sóterápiás kezelések is. A tanácsadás folyamán lehetőség lesz speciális esetekről, asztmás- és allergiás kérdésekről is kikérni a jelen lévő szakértők véleményét.

2015. május 30. – Kaszásdűlői Egészségnap – Gyereknap – 3K
2015. május 31. – Egészségkörút a Nemzetiségi és Civil Napon – Békásmegyeri Közösségi Ház

Részletes információkat talál az egészségügyi száraz sóterápiáról ide kattintva.